Maja večja proizvodnja električne energije

Proizvodnja električne energije se je maja v primerjavi z aprilom povečala za devet odstotkov, oskrba z energenti manjša.

Objavljeno
26. junij 2015 13.57
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana - Maja je bila neto skupna proizvodnja električne energije 924 gigavatnih ur in se je glede na april povečala za devet odstotkov, poraba je bila 1115 gigavatnih ur in se je glede na april povečala za dva odstotka.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je povečala za 54 odstotkov. V termoelektrarnah je bila proizvodnja manjša za 32 odstotkov, v jedrski elektrarni Krško pa večja za tretjino. Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah, in sicer za 32 odstotkov.

Maja smo uvozili 967 gigavatnih ur, izvozili pa 747 gigavatnih ur električne energije, ugotavlja statistični urad.

V petem mesecu letos je padla oskrbe pri vseh energentih, razen pri drugih naftnih proizvodih, petrolejskemu gorivu za reaktivne motorje in pri motornemu bencinu. Oskrbe pri teh treh kategorijah so se v primerjavi s prejšnjim mesecem povečale za 26 odstotkov, 25 odstotkov oziroma za pet odstotkov.

Poleg tega so padle oskrbe z ekstra lahkim kurilnim oljem za 45 odstotkov, kurilnim oljem z vsebnostjo žvepla manj kot odstotek za 37 odstotkov, lignitom za tretjino, utekočinjenim naftnim plinom za 26 odstotkov in zemeljskim plinom za 24 odstotkov.