Milijoni za drugi tir zamrznjeni vsaj do referenduma

Bo pa danes podpisan aneks k pogodbi o subvenciji, s katero se bo pravica porabe denarja prenesla na državo.

Objavljeno
21. marec 2018 13.50
železnice
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je opravil pogovore z evropsko komisijo (predstavniki agencije INEA in generalnega direktorata za promet) o prihodnjih korakih v projektu drugi tir.

Ne glede na zaplete v Sloveniji in odločitev vrhovnega sodišča Bruselj ostaja prožen. Tako bo danes podpisan aneks k pogodbi o subvenciji v višini 44,3 milijona evrov za pripravljalna dela. Aneks bo po Lebnovih besedah omogočil, da se bo pravica porabe denarja prenesla na državo, na ministrstvo za infrastrukturo, ki bo odgovorno za izvajanje projekta.

Izvedbeno telo bo ob podjetju 2TDK še direkcija za infrastrukturo. Tako naj bi pripravljalna dela začeli ne glede na ponovitev referenduma. Prvotni načrt je bil, da bi pripravljalna dela začeli že aprila.

Kar zadeva Sloveniji že namenjenih 109 milijonov evrov iz kombiniranega (blending) razpisa, s katerim bo zgrajenih sedem od osmih prodorov, ostaja pri rešitvi, po kateri bodo sredstva zamrznjena do uradnih rezultatov referenduma.

»Slovenija mora na referendumu podpreti zakon in s pozitivnim izkupičkom bodo sredstva odmrznjena. Če bo rezultat negativen, se bomo s komisijo usedli in videli, kako lahko delamo projekt,« je povedal Leben.

Pogodba o 109 milijonih evrov bo podpisana po referendumu, po prvotnih načrtih je bil rok aprila. V letu dni po podpisu mora sicer biti zaprta finančna konstrukcija projekta.