Nadzorniki Darsa prvič na seji

Bo na konstituitivni seji zamenjano tudi poslovodstvo?

Objavljeno
08. september 2014 19.55
Predsednik uprave Darsa Matjaž knez. V Ljubljani 22.8.2014
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo
Ljubljana – Danes se bodo po naših informacijah na ustanovni seji sestali pred dvema tednoma imenovani novi člani nadzornega sveta državne avtocestne družbe. Glede na dosedanje dogajanje ne bi bilo presenetljivo, če bi že takoj začeli razmišljati tudi o menjavi poslovodstva.

Namesto Dušana Hočevarja, Ivana Križniča, Roberta Čehovina in Silve Savšek so novi, bolj heterogeni – kot so pojasnili menjavo v SDH – zastopniki kapitala v šestčlanskem nadzornem svetu Darsa Gregor Osojnik, Robert Ličen, Andraž Lipold in Gregor Lukan. Mandatar Miro Cerar ob sestavljanju vlade v dobrem tednu dni očitno ni utegnil odgovoriti na javno pismo razrešenega namestnika predsednika NS Darsa Ivana Križniča, kateri ga je povprašal, ali gre pri menjavi za smernice njegove vlade.

Za letošnji spomladanski poskus razrešitve je protikorupcijska komisija ugotovila, da je potekal netransparentno, ob izpeljani menjavi so v KPK ponovili napoved, da bodo pripravili načelno mnenje glede korporativnega upravljanja državnih družb.

Tokrat razrešeni nadzorniki so funkcije nastopili, ko je bil nadzorni organ po odstopih praktično neoperativen. Poslovodstvo, ki ga je vodila Mateja Duhovnik, so razrešili na prvi delovni seji, tri tedne po konstituiranju, ob jasni napovedi in podpori takratnega pristojnega ministra Zvoneta Černača. Tri leta pred tem so v času prometnega ministra Patricka Vlačiča nadzorniki, ki jih je vodila Mateja Duhovnik, razrešili poslovodstvo Tomislava Nemca po treh mesecih od nastopa funkcije.

Če se je Nemcu med drugim očitalo padanje šentviškega ometa in Duhovnikovi cestninske hišice ter nepoplačani podizvajalci – ki so, mimogrede, še vedno nepoplačani – bodo pri morebitni razrešitvi Matjaža Kneza in njegovega poslovodstva razlog morda protihrupne ograje, ki se, kakorkoli so že drage, gradijo v skladu z zahtevami EU in večinoma z evropskim denarjem.