Nove stanovanjske nepremičnine so se močno pocenile

Trg oživlja predvsem prodaja rabljenih stanovanj in hiš, bolj, tudi za 9,7 odstotka, pa so se znižale cene novih hiš in stanovanj.

Objavljeno
22. september 2014 13.59
Cveto Pavlin, gospodarstvo, Je. G., Delo.si
Cveto Pavlin, gospodarstvo, Je. G., Delo.si
Ljubljana – Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v drugem četrtletju v primerjavi s prvim v povprečju nižje za 2,6 odstotka. Cene novih stanovanjskih nepremičnin (stanovanj in hiš) so se znižale za 6,8 odstotka, rabljenih pa za 0,6 odstotka, ugotavlja državni statistični urad (Surs).

V drugem trimesečju so se najbolj pocenile nove družinske hiše, in sicer za 9,7 odstotka, vendar jih je bilo prodanih le 30. Boljše so šla v prodajo nova stanovanja, vendar je bilo tudi teh prodanih sorazmerno malo. V obravnavanem obdobju je kupce dobilo 133 novih stanovanj, njihova cena pa je bila v povprečju 5,4 odstotka manjša kot v prvem četrtletju in je tako skoraj dosegle doslej najnižjo izmerjeno raven, kar je 85 odstotkov vrednosti povprečne cene iz leta 2010. Ta, bila je več kot desetodstotna, je bila dosežena v tretjem četrtletju lani, in sicer po prodaji večjega števila stanovanj iz stečajne mase propadlih gradbenih podjetij po nižji ceni. Tudi tokrat je bilo največ, 57, novih stanovanj prodanih v Osrednjeslovenski statistični regiji, od tega polovica v Ljubljani. V Podravski regiji je bilo prodanih 27 novih stanovanj, v Obalno-kraški 12, preostala pa v drugih regijah.

Cene rabljenih stanovanj so se v drugem četrtletju v povprečju znižale le za 0,6 odstotka. Cene takšnih stanovanj so se v Ljubljani znižale osmo četrtletje zapored, tokrat za 1,6 odstotka, in so na ravni iz leta 2005. Rabljena stanovanja v Ljubljani so bila tudi tokrat tista kategorija nepremičnin, ki je glede na povprečne cene v letu 2010 izgubila največ vrednosti, so zapisali na statističnem uradu.

Nižje cene so spodbudile tudi živahnejše trgovanje, saj je bilo v drugem četrtletju prodanih 370 rabljenih stanovanj, kar je v primerjavi s prvim četrtletjem 34 odstotkov več in 43 odstotkov več od lanskega četrtletnega povprečja.

Nasprotno se cene rabljenih stanovanj v drugem četrtletju zunaj Ljubljane niso spremenile in so se v zadnjih letih postopno zniževale do ravni ob koncu leta 2006. Opazno pa se je v preostali Sloveniji povečalo število transakcij, saj sta bili prodani 902 rabljeni stanovanji, kar je 31-odstotno povečanje v primerjavi s povprečnim četrtletnim številom transakcij lani.

Cene rabljenih družinskih hiš so se v drugem trimesečju znižale še za 1,3 odstotka glede na predhodno četrtletje in s tem v procesu počasnega, a vztrajnega zniževanja dosegle novo najnižjo vrednost od začetka krize v letu 2009. Novost v tem procesu je bilo izrazito povečanje števila transakcij z rabljenimi hišami v drugem letošnjem četrtletju. Teh je bilo 431 ali 40 odstotkov več od četrtletnega lanskega povprečja.

Na koncu tokratnega poročila o indeksu cen stanovanjskih nepremičnin v drugem četrtletju so na Statističnem uradu RS zapisali, da bi povečanje števila transakcij vseh rabljenih stanovanjskih nepremičnin (stanovanja in družinske hiše) v drugem letošnjem četrtletju lahko prepoznali kot znak oživljanja tega dela nepremičninskega trga. Pri novogradnjah take tendence še ni mogoče opaziti.