Od začetka leta do septembra izdanih več gradbenih dovoljenj

V primerjavi s prvimi devetimi meseci v letu 2014 je bilo letos izdanih za sedem odstotkov več gradbenih dovoljenj.

Objavljeno
20. november 2015 14.11
Slovenija.Domzale.17.05.2011 Gradnja montazne hise.Foto:Matej Druznik/DELO
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana − Od začetka leta do septembra 2015 je bilo izdanih več gradbenih dovoljenj za stavbe kot v istem obdobju lani, in sicer za sedem odstotkov. V septembru pa se je število izdanih gradbenih dovoljenje v primerjavi z avgustom povečalo za 13,4 odstotka, so sporočili z državnega statističnega urada.

Med izdanimi gradbenimi dovoljenji za stanovanjske stavbe jih je bilo 97,6 odstotka izdanih za enostanovanjske stavbe, 2,4 odstotka pa za večstanovanjske stavbe in stavbe za posebne družbene skupine. Med izdanimi gradbenimi dovoljenji za nestanovanjske stavbe je bilo največ gradbenih dovoljenj izdanih za kmetijske (49,4 odstotka ) in garažne stavbe (17,1 odstotka); med temi so prevladovali nezahtevni objekti.

V septembru 2015 je bilo za nezahtevne objekte izdanih 161 gradbenih dovoljenj, kar je 27,8 odstotka več kot v prejšnjem mesecu.

Načrtovanih več stanovanj kot v avgustu

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi v septembru 2015, je bila predvidena gradnja 289 stanovanj, to je 33,8 odstotka več stanovanj, kot jih je bilo predvidenih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v avgustu. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah bodo merila povprečno 157 kvadratnih metrov, stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa povprečno 94 kvadratnih metrov, je razvidno iz podatkov Sursa.

Največ stanovanj v Obalno-kraški statistični regiji

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v septembru 2015, je predvidenih največ stanovanj v obalno-kraški statistični regiji: 70 stanovanj ali 24,2 odstotka vseh. Večina stanovanj v tej regiji se bo gradila v stavbah za posebne družbene skupine. Tej regiji sta po številu predvidenih stanovanj sledili podravska statistična regija, v kateri se bo gradilo 49 ali 17 odstotkov vseh predvidenih stanovanj, in osrednjeslovenska statistična regija, v kateri se jih bo gradilo 38 ali 13,1 odstotka.