Oddajniki ob tirih niso nevarni

GSM-R: občine so bile obveščene novembra 2010. Glavno skrb povzroča ljudstvu sevanje.

Objavljeno
16. september 2014 19.31
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo
Kandidat za infrastrukturnega ministra Peter Gašperšič je na svoji predstavitvi v matičnem državnozborskem odboru dejal, da pripravljalci sistema GSM-R na slovenskem železniškem omrežju očitno niso naredili vsega, kar bi morali. Njegov predhodnik, odhajajoči minister Samo Omerzel je deset minut kasneje ocenil, da je projekt
zgledno voden.

Civilne iniciative, ki kot gobe po dežju rastejo ob vsem 1200-kilometrskem železniškem omrežju v Sloveniji, očitajo izvajalcem, da o projektu niso bile obveščene, če pa že, niso vedeli kakšni in kje bodo stali stolpi in podobno. Minister Samo Omerzel pojasnjuje, da je bilo vseh 97 slovenskih občin ob glavnih in regionalnih progah o  projektu obveščenih novembra leta 2010 in da je umeščanje v prostor potekalo v skladu s slovensko zakonodajo. Zavrača insinuacije, da bi kršili katerikoli predpis. Stolpi so projektirani in bodo grajeni v skladu z evropsko zakonodajo, bojazen, da bi se podrli na zasebno lastnino pa je nepotrebna. Ob februarskem žledu so se električni drogovi (stolpi) podirali zaradi z ledom obloženih žic, teh pa na tovrstnih stolpih sploh ni.

Vodja sektorja za železnice na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Damir Topolko pojasnjuje, da so občine pravočasno dobile vse materiale, do odziva pa je prišlo šele, ko so začeli postavljati bazne postaje. Sestanki s civilnimi iniciativami potekajo, zaenkrat pa ni nobenega argumenta za prestavitev.

Glavno skrb povzroča ljudstvu sevanje. Po nepotrebnem, saj je usmerjeno ob železniške tire, Damijan Škrk iz uprave za varstvo pred sevanji pa pojasnjuje, da poročila strokovnih skupin kažejo, da zaenkrat ni dokazov, da bi elektromagnetna polja baznih postaj pod predpisanimi mejnimi vrednostmi povzročala raka ali imela druge škodljive vplive na zdravje ljudi. Dejansko dosega sevanje le nekaj odstotkov dovoljenega sevanja, slovenska pravila pa so strožja od svetovnih! Nekatera nevladna okoljska gibanja se zavzemajo za 4,5-milijonkrat manjše še dovoljene vrednosti - kar bi po besedah Damijana Škrka pomenilo, da bi morale biti bazne postaje mobilne telefonije oddaljene 33 kilometrov. To pa je njihov mejni domet. Mobilni telefon pa bi uporabljali lahko 5,6 kilometra oddaljen od ušesa. Praktično bi take zahteve pomenile ukinitev mobilne telefonije. In, dodajmo, prepoved mikrovalovnih pečic, recimo.

Direktor in lastnik Inštituta za neionizirana sevanja doc. dr. Peter Gajšek je v ponedeljek 15. septembra izmeril sevanje posebej za to priložnost vključene bazne postaje: na 25 metrih od postaje je bila vrednost 0,37 odstotka od dovoljene, na 235 0,32, vmes, na 178 metrih pa 0,07 odstotka. Mobilni telefoni dosegajo 60 odstotkov dovoljenega sevanja. Raziskave so pokazale, da se pri desetletni uporabi mobilnega telefona pol ure na dan poveča možnost za pojav raka. Peter Gajšek bi imel oddajnik na strehi svoje hiše, ker sevanja skoraj ne bi bilo, vsekakor pa bi bilo manjše kot sedaj, ko ima mansardno spalnico v nivoju 80 metrov oddaljene bazne postaje, sevanje pa dosega 25 odstotkov dovoljenega.

Izvajalec 117 milijonov evrov vrednega projekta, ki bi ga morali zaradi evropskih zahtev izvesti v vsakem primeru in ga 85-odstotno financira EU, je bil izbran na javnem razpisu (po običajni pritožbeni proceduri, op. a.). Med tremi svetovnimi proizvajalci, kitajskim Huaweijem ter evropskima Nokio in Kapschem je bil po navedbah Bojana Vučka izbran kot najboljši slednji, ki bo letos končal z gradnjo omrežja tudi v Nemčiji (na 28.600 kilometrih od 29.300 kilometrov omrežja) in Avstriji (3.260 od 3.500). Gradnja je bila doslej zaključena v vsej Skandinaviji, v Italiji, Belgiji in na Nizozemskem, Veliki Britaniji ter Švici. V Franciji bo zaključena prihodnje leto, v Srednji Evropi (Madžarska, Češka, Poljska) se gradnja začenja, na Iberskem polotoku pa sistem posodabljajo.