»Pa naj pošljejo vojsko nad nas«

Luka Koper: sindikalisti zaradi izjav ministra Gašperšiča zahtevajo njegov odstop.

Objavljeno
01. oktober 2015 00.07
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – »Ker se politika tako pogosto vpleta v dilemo, ali naj bo Luka strateška naložba ali ne, in nam s tem povzroča motnje v poslovanju, vsem politikom sporočamo, da bomo zaposleni odločili, do kdaj bo to strateška naložba države,« se je v imenu sindikata žerjavistov odzval Mladen Jovičić na besede ministra Petra Gašperšič

Infrastrukturni minister je v upravnem odboru GZS izjavil, da omejevanje zasebnega partnerstva v Luki Koper ne bi bilo potrebno, ker podjetje le upravlja infrastrukturo, ki je v državni lasti, in da uvrstitev Luke med strateške naložbe otežuje iskanje zasebnega partnerstva za drugi tir. Zaradi teh izjav so v svetu delavcev Luke Koper in v najmočnejšem sindikatu v podjetju javno napovedali, da bodo zahtevali razrešitev ministra in ne bodo privolili v očitne namere o privatizaciji družbe. »Ministru sporočamo, da bo pri teh odločitvah moral računati tudi na nas, ker bodo brez nas težko pridobili partnerja. Ni nujno, da organiziramo stavko, zadošča državljanska nepokorščina, pa naj potem kdo pošlje policijo ali vojsko nad nas. Če se država res želi odpovedati lastništvu Luke, naj jo za en evro prepiše na zaposlene,« je dejal Jovičić.

Minister zanika navedbe

Na ministrstvu za infrastrukturo so nam včeraj odgovorili, da smo narobe razumeli njihova sporočila. »Drži, da bi po mnenju ministrstva in vladne medresorske delovne skupine za drugi tir bilo lažje pridobiti strateškega partnerja za vlaganja v razvoj Luke in posodobitev železnice, če omejitev glede lastništva RS ne bi bilo. Projekt drugega tira bi dosegal dobre ekonomske finančne rezultate, če bi ga v modelih javno-zasebnega partnerstva obravnavali skupaj z Luko Koper. Če bi se pokazalo, da bo najugodnejši model za izvedbo drugega tira predvideval intenzivnejše kapitalske povezave, kot jih zdaj dopušča strategija, se bo treba pogovoriti o morebitni spremembi teh omejitev.« Zanikali so, da si minister prizadeva za privatizacijo Luke Koper. »Minister se z lastniškimi in drugimi korporativnimi vprašanji glede Luke Koper ne ukvarja, saj za to nima pristojnosti.«

Ker je predsednik vlade pred dvema tednoma izjavil, da bo ministrstvo »predvidoma še ta mesec« objavilo javno naročilo za revizijo vrednosti projekta in analizo mogočih racionalizacij, »ta mesec« pa je včeraj minil, so nam z ministrstva včeraj odgovorili, da je javno naročilo v sklepni fazi in bo objavljeno kmalu kot mednarodni javni razpis. Nasveta, da naj raje poskusijo z razpisom za zbiranje nezavezujočih ponudb, pa na ministrstvu trdovratno ne sprejemajo, ker prijave na takšen razpise »niso nič bolj verodostojne od ocenjenih vrednosti, s katerimi razpolagamo«.

Na informacije, da se Slovenija v jesenskem roku ne bo prijavila na drugi razpis evropskih sredstev za drugi tir, so z ministrstva odgovorili, da se bodo prijavili na razpis iz paketa CEF, ko bodo v Bruslju ponudili neizkoriščena sredstva iz tako imenovanih nacionalnih kohezijskih ovojnic. Ta razpis bo objavljen konec prihodnjega leta in bo na njem teoretično mogoče pridobiti do 85 odstotkov upravičenih stroškov projekta. Zanikali so, da so slabo pripravili vlogo na prvem razpisu, saj da je bilo na voljo le 11,9 milijarde evrov, skupna vrednost prijav pa je znašala 32 milijard evrov.

Nujna povezava s Trstom

Tako predstavniki zaposlenih kot predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc so včeraj dejali, da bo Luka Koper kmalu prisiljena iskati alternativne rešitve, če prihodnje leto država ne bo začela graditi drugega tira. Najbolj pri roki je železniška povezava s Trstom, za katero bi morali zagotoviti kakšnih 100 milijonov evrov.

Danes bi morali na seji sveta delavcev izvoliti novega delavskega direktorja. Kandidat je samo eden, to je 38-letni Stojan Čepar, ki je že sedem let član nadzornega sveta iz vrst zaposlenih. Ker je po poklicu žerjavist in je v svetu delavcev največ članov sindikata žerjavistov, skoraj ni dvoma, da ne bi bil izvoljen. Prva nadzornica je povedala, da bodo volitve člana uprave iz vrst delavcev lahko uvrstili šele na redno sejo nadzornega sveta, ki bo 30. novembra.