Pet podjetij v financiranje Severnega toka 2

Prevzeli bodo polovico od na 9,5 milijarde evrov ocenjenih stroškov.

Objavljeno
24. april 2017 20.24
M. F. K., STA
M. F. K., STA

Ljubljana - Pet evropskih podjetij je danes podpisalo pogodbo o financiranju spornega drugega plinovoda iz Rusije v Evropo Severni tok 2. Koncerni Uniper, Wintershall, Engie, OMV in Royal Dutch Shell so se dogovorili, da bodo prevzeli polovico od na 9,5 milijarde evrov ocenjenih stroškov, so v Moskvi sporočili iz ruskega energetskega velikana Gazprom.

»Naredili smo pomemben korak k uresničitvi projekta,« piše v Gazpromovem sporočilu. Vsako od omenjenih podjetij bo prispevalo po 950 milijonov evrov. Dela naj bi se začela naslednje leto, končana pa naj bi bila do konca leta 2019.

Gazprom »je in ostaja edini delničar projektne družbe Severni tok 2«, še piše v sporočilu. Finančno sodelovanje evropskih podjetij dokazuje, kako strateškega pomena je projekt za evropski plinski trg.

Številne severno- in srednjeevropske države so do projekta kritične, saj da bo Evropo naredil preveč odvisno od ruskega plina. Ukrajina, doslej najpomembnejša tranzitna država za plin iz Rusije v EU, pa se boji, da bo ostala osamljena.