Plinhold ustanovljen prihodnji teden, prenos naložb čez pol leta

Prihodnji teden bo predvidoma ustanovljena družba Plinhold, državni upravljalec Plinovodov.

Objavljeno
17. maj 2017 18.01
mdr geoplin
Katja Svenšek
Katja Svenšek
Ljubljana - Ustanavljanje državne družbe za upravljanje Plinovodov, ki ji bo sledila še menjava premoženja v energetiki med državo in Petrolom, se končuje. Skupščina Geoplina bo o soglasju za prenos Plinovodov na novo družbo Plinhold odločala prihodnji četrtek. Menjava deležev bo čez pol leta.

Družba Plinhold bo, spomnimo, nastala z oddelitvijo premoženja družbe Geoplin, ki bo na novo družbo prenesla svojo stoodstotno naložbo v podjetju Plinovodi, lastniku celotnega prenosnega omrežja zemeljskega plina. Ta je za državo strateško pomembna, zato je že junija lani država z družbo Petrol sklenila dogovor, skladno s katerim bo sama postala večinska lastnica Plinholda, Petrolu pa prepustila večinski delež Geoplina. Po pojasnilih naših sogovornikov bo prenos deležev med državo in Petrolom zaradi davčne optimizacije izveden šele čez šest mesecev.

Ponudba tudi drugim delničarjem

Na začetku bo lastništvo Plinholda, kot je razvidno iz delitvenega načrta, enako lastništvu Geoplina, v katerem ima država malo več kot 41-odstotni delež, skupaj s povezanimi družbami še nekoliko višjega, Petrol pa 33-odstotnega. Ostalo lastništvo je porazdeljeno med več delničarjev, vsaj tistim, ki so povezanim z državo, pa je Petrol po dostopnih podatkih prav tako omogočil menjave deleža v Plinholdu za delež v Geoplinu, in sicer pod enakimi pogoji, kot se je dogovoril z državo. Pričakovati je, da bodo vsaj omenjeni delničarji Petrolovo ponudbo sprejeli. Za zdaj je predvidena le menjava deležev, dogovor po naših informacijah pa vključuje tudi morebitne stroške za tožbo, ki jo proti Geoplinu vodi agencija za varstvo konkurence. Deležniki so se, kot pojasnjujejo naši sogovorniki, dogovorili, da bodo stroške morebitne tožbe oziroma globe nosili v sorazmernih deležih.

Spomnimo, da je načrte države in Petrola morala predhodno potrditi tudi evropska komisija oziroma njen direktorat za konkurenčnost, ki je zeleno luč za Petrolov nakup Geoplina prižgal marca letos. Konec aprila se je z načrtovano oddelitvijo strinjal tudi nadzorni svet Geoplina, ki ga vodi Andrej Ribič. Država bo v Geoplinu sicer vsaj za zdaj ohranila najmanj 25-odstotni delež, kot zahteva opredelitev pomembne naložbe države. A v prihodnosti bi se skladno z morebitno spremembo strategije upravljanja z državnim premoženjem država iz Geoplina v celoti lahko umaknila.

V četrtek tudi o direktorju

Skupščina Geoplina naj bi prihodnji četrtek imenovala tudi dvočlansko vodstvo Plinholda, pri čemer naj bi enega člana imenoval Geoplin, drugega pa Slovenski državni holding (SDH). Glavna naloga novega vodstva bo sklic skupščine, ki bo predvidoma sledila menjavi deležev čez pol leta. V nadaljevanju se bosta družbi Plinhold in Plinovodi prav tako poenotili, nadzor in upravljanje naložbe pa bo prevzelo ministrstvo za infrastrukturo, tako kot to velja za podobne naložbe v Elektru Slovenija, Borznem in Sistemskem operaterju distribucijskega omrežja (Sodo).

Plinovodi, ki bodo predstavljali naložbo Plinholda, imajo malo več kot 150 zaposlenih, vodi pa jih Marjan Eberlinc skupaj s Sarah Jezernik. V družbi, katere knjigovodska vrednost znaša 106,89 milijona evrov, so leto 2015, za katero so zadnji dostopni podatki, končali z 61,3 milijona evrov prihodkov in 5,7 milijona evrov čistega dobička.