Po ekskluzivnih pogajanjih Fraport v prednosti

V postopku prodaje Aerodroma Ljubljana so nemški kupci lahko pridobili več informacij kot francoski.

Objavljeno
04. september 2014 18.53
mpi*letalisce
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo

Ljubljana – Do prodaje tričetrtinskega deleža delniške družbe Aerodrom Ljubljana nemškemu Fraportu še ni prišlo, ker je Slovenski državni holding (SDH) dve dodatni ponudbi prejel ravno v času zaključnih pogajanj, pojasnjujejo v SDH. Po neuradnih informacijah pa naj bi do podpisa pogodbe prišlo danes, v petek, 5. septembra, ali prihodnji ponedeljek.

Dodatni ponudbi sta oddala francoski Vinci Airports 2. septembra in PPGAM Asset Management Corporation 3. septembra. Finančni svetovalec slednje (povsem skrivnostne združbe iz »Hongkonga, Kanade in ZDA«) Dušan Mikuš je v sredo zvečer sporočil, da je PPGAM oddala zavezujočo ponudbo za nakup 75-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana in da je vrednost ponudbe 300 milijonov evrov. Družba PPGAM je »torej pripravljena plačati 60 milijonov evrov več, kot naj bi do zdaj ponudil potencialni kupec«.

PPGAM v predhodnem postopku izbora – vključno s skrbnim pregledom! – ni sodeloval. Dušan Mikuš je v sporočilu zapisal, da je družba PPGAM globalni investitor in da so se po daljšem času, kljub nestabilnemu poslovnemu okolju, odločili za naložbo v Sloveniji. Zato so tudi »nekoliko« pozno vstopili v postopek privatizacije Aerodroma Ljubljana. V PPGAM so prepričani, »da ni še nič zamujeno in da bo ponujena cena in ostali argumenti tisto, kar bo prepričalo prodajalce«. Sicer pa po Mikuševih navedbah podjetje za upravljanje te in morebitnih drugih naložb že ustanavlja podružnico v Ljubljani. Družba PPGAM bi odkupila tudi deleže preostalih delničarjev.

Iz Mikuševega sporočila pa ni povsem jasno, ali PPGAM ponuja 300 milijonov evrov za tričetrtinski delež Aerodroma ali za vseh nekaj manj kot 3,8 milijona delnic. V prvem primeru bi bilo to 79,0 evra na delnico, v drugem pa 59,2 evra na delnico. Na borzi je vrednost včeraj s sredinih 57,7 evra stagnirala na 57 evrov. Vsa ugibanja o ceni delnice so se do zdaj gibala v razponu od 50 do 65 evrov.

SDH se je za ekskluzivna pogajanja s Fraportom o vsebini pogodbe o nakupu in prodaji delnic odločil zato, ker je dal »bistveno boljšo ponudbo od drugi ponudnikov«. Igor Štemberger iz Ilirike, ki svetuje družbi Vinci Airports, višine francoske ponudbe ni razkril, opozarja pa, da ima Fraport po ekskluzivnih pogajanjih o Aerodromu več informacij. Nenazadnje so bili po naših zanesljivih informacijah Nemci v tem času najmanj enkrat v Aerodromu.

Za enakopravno udeležbo v postopku zato Igor Štemberger meni, da bi moral imeti tudi Vinci na voljo enako raven informacij in dokumentov, na podlagi katerih bi dal primerno ponudbo. In vse skupaj primerja s plovbo po čereh z zemljevidom in brez njega.

Ali je SDH do včeraj od PPGAM dobil vse zahtevane dokumente o resnosti ponudbe, ni znano, je pa Dušan Mikuš sporočil, da bo »SDH dana bančna garancija ene od večjih evropskih bank (Deutsche bank, Société Générale ali HSBC), takoj ko bodo vsi upravno bančni postopki končani«. Po napovedih naj bi bilo to v desetih dneh.