Po štiridesetih letih je obnova nujna

Cestni zastoji: pri Uncu do konca oktobra dvosmerno. Zapori pod Karavankami in Trojanami.

Objavljeno
26. september 2014 22.36
Zastoji na avtocesti Ljubljana- Koper v smeri proti morju, zaradi del na cestninski postaji Unec.26.9.2014
Dragica Jaksetič, Aleš Stergar
Dragica Jaksetič, Aleš Stergar
Ljubljana – Na avtocestnem omrežju so se sredi septembra začela jesenska obnovitvena dela. V prometu je največ težav na notranjski avtocesti pri Uncu med Logatcem in Postojno, kjer bo na 1,2-kilometrskem odseku potekal po eni strani avtoceste dvosmerno po sistemu 2 + 1 v najboljšem primeru do prazničnega vikenda konec oktobra.

Dela pri Uncu bodo po pogodbi trajala do začetka zimske sezone, do sredine novembra. Na trojanskem odseku štajerske avtoceste v smeri proti Ljubljani bodo ponoči med 21. in 5. uro do 13. oktobra popolne zapore avtoceste med Vranskim in Blagovico. V karavanškem predoru pa bo do tedna pred božičem – do 19. decembra – čez dan večinoma polovična, ponoči pa večino časa popolna zapora prometa.

Največ težav v prometu je zaradi obnovitvenih del na naši najstarejši avtocesti: odsek Vrhnika–Postojna je bil za promet odprt leta 1972. Združba goriškega (CPG) in koprskega (CPK) cestnega podjetja bo tam za 2,24 milijona evrov obnovila 1,2 kilometra vozišča med Postojno in Uncem v smeri proti Ljubljani, sanirala vse štiri krake priključka Unec in podaljšala zaviralni in pospeševalni pas pri tem priključku, poleg tega pa sanirala dva podvoza in viadukt Unec ter podaljšala prehod čez srednji ločilni pas.

Prihodnji vikend odprt priključek Unec

V Darsu pojasnjujejo, da je bil pri oddaji del merilo za ekonomsko najugodnejšo ponudbo poleg cene tudi ponujen pogodbeni rok – 56 dni – ki ga tako kot cene ni več mogoče spremeniti. Po pogodbi se dela vse dni v tednu. Na očitke, zakaj se ne dela ponoči, svetovalec uprave Darsa za področje upravljanja Bojan Banfi pojasnjuje, da je tehnologija tista, ki diktira izvajanje posameznih faz, terminski plan pa je tak, da bo kakovost del dolgoročna. V Darsu predvsem nočejo, da bi morali iste odseke zaradi prehitrega in zato nekakovostnega dela popravljati čez dve ali tri leta.

Žal je cestišče pri Uncu tako ozko, da promet ne more potekati po drugi strani avtoceste v dveh zoženih pasovih v vsako smer, pač pa je uveden spremenljivi sistem 2 + 1, ko se promet usmerja glede na količino. Preusmeritev se v smeri iz Postojne proti Ljubljani začne približno tri kilometre pred priključkom Unec, ki bo zaprt zdaj na eni, zdaj na drugi strani.

Trenutno postavljena zapora bo ob ugodnih vremenskih razmerah potrebna 34 dni, ob tem pa bo Dars predvidoma v dveh tednih od začetka del, torej prihodnji vikend, odprl za promet priključek Unec (proti Ljubljani), ki je zaradi obvoza (tovornega prometa) najbolj problematičen. Dela na priključku Unec proti Kopru bodo potekala predvidoma devet dni.

Dars: »Naredili smo vse, kar je mogoče«

Obvozi so urejeni, nobeden pa ni idealen; tudi zato, ker je težji promet na številnih odsekih državnih in lokalnih cest omejen. Nekaj časa bodo morali na primer tovornjaki, ki so nameravali po avtocesti z Unca v Ljubljano, najprej po avtocesti v Postojno in nato nazaj po zamašeni avtocesti v Ljubljano. Stroške bo Dars na zahtevo vračal, postopek pa ni preprost. Informacija o vračilu denarja za vinjete pa je – dezinformacija.

Vozniki osebnih vozil zdaj pogosto uporabljajo regionalno cesto R2-409, nekdanjo magistralno cesto, kjer pa je nad Planinskim poljem pri Grčarevcu zaradi lanskega zimskega plazu polovična zapora.

Banfi pravi, da so v Darsu prepričani, da so naredili vse, kar je mogoče. Avtoceste želijo vzdrževati v času, ki je najmanj moteč za uporabnike, zato so začeli delati po koncu turistične sezone, pa vendar še v času, ko narava del in tehnologija omogočata, da bodo ta končana do 1. novembra. Dars avtoceste obnavlja zato, da bodo varne in pretočne, od uporabnikov pa pričakuje nekoliko potrpežljivosti. Sicer pa so zastoji zaradi obnov tudi na tujih avtocestah; včeraj na primer je bila pred avstrijskim Gradcem v jutranji konici šestkilometrska kolona.

Unec – Preverili smo zastoj na primorski avtocesti v smeri proti Postojni včeraj po 15. uri. Prejšnji petek se ni ponovil, kolona vozil pred usmeritvijo na en vozni pas ni bila 20-kilometrska. Za osem kilometrov od začetka do izteka zastoja smo potrebovali 33 minut.

Na avtocesto v smeri proti Postojni smo krenili v Logatcu ob 14. uri in 56 minut. Vozniki, ki so se hoteli izogniti zastoju pri Uncu, so z avtoceste iz smeri Ljubljana v središče Logatca vstopali v bolj in manj stoječi koloni. Do glavne ceste Ljubljana–Postojna se je namreč treba prebiti skozi dvoje logaških krožišč, in to ob uri, ko se tudi v Logatcu končajo službe. V vrsti vozil skozi Logatec so bila samo slovenska.

Vsi tujci so ostali na avtocesti, med njimi pa tudi veliko domačih voznikov. Po približno štirih kilometrih vožnje mimo postajališča Lom, ob 15. uri, smo prispeli do repa kolone. Zadnji cifri na števcu kilometrov sta bili 60. V dveh vzporednih kolonah smo se s polžjo hitrostjo pomikali naslednje kilometre. Čez nekaj časa je promet stekel s hitrostjo, ki ni dopuščala niti temeljitejšega pogledovanja proti letošnjo zimo izjemno poplavljenemu Planinskemu polju. Ob 15.21 je »radio« sporočil, da se rep zastoja že pomika mimo izvoza za Logatec proti Vrhniki ter da svetujejo izvoz z avtoceste na izvozu Vrhnika.

Ko je števec v našem vozilu kazal 64, smo se začeli razvrščati na en vozni pas, po katerem pa je promet stekel skoraj gladko. Pospešek voznikom, »zaspalim« na prevoženih osmih počasnih kilometrih, je tam z mahajočo roko dajal policist in jih priganjal k dohitevanju vozila spredaj. Pri številki 68 na števcu, na vrhu viadukta mimo Unca, kjer so še pred kratkim gradbinci postavljali protihrupno ograjo, je bilo zastoja konec. Ura je kazala 15.33.

Na bencinski črpalki na Ravbarkomandi so nam dejali, da le tu in tam slišijo kak komentar o zastoju, toda nič posebno hudega. »Dejstvo je, da je treba avtocesto obnavljati. Zdaj jo obnavljajo tu, zdaj tam. Bentijo predvsem tisti, ki se po tej cesti vozijo na delo v Ljubljano. Ti so se morali prilagoditi, turistom pa se ne mudi,« je komentirala natakarica v gostinskem lokalu, voznik vozila z nemško registracijo pa je rekel, da so na podobne zastoje navajeni tako rekoč pred vsakim velikim mestom.

Nepretrgana kolona vozil iz smeri Logatca je Postojno dosegla ob približno 17. uri. Nekatere je na tej cesti nekaj dodatnega časa zadržala prometna nesreča. Brez velikih težav so razdaljo med Logatcem in odprtim uvozom Unec prevozili tisti, ki so avtocesto vendarle zapustili šele v Logatcu in do odprtega uvoza Unec pripeljali po cesti skozi Laze.

V nedeljo popoldne se bo zgodba verjetno ponovila, le smer vožnje bo obratna.