Poraba elektrike se povečuje

Novembra letos smo v Sloveniji porabili štiri odstotke elektrike več kot novembra lani.

Objavljeno
24. december 2015 14.11
bsa-elektrika
B. T.
B. T.

Ljubljana - Novembra je bila poraba električne energije za 4 odstotke večja v primerjavi z enakim obdobjem lani, proizvodnja električne energije pa se je novembra v primerjavi z oktobrom zmanjšala za 13 odstotkov, prav tako se je zmanjšala oskrba z energenti, sporoča Statistični urad Slovenije. Kot pojasnujejo v energetskih družbah, zmanjšana oskrba z energetni v največji meri povezana z nadpovprečno toplo jesenjo.

Novembra je bila neto skupna proizvodnja električne energije 1201 gigavatno uro (GWh) in se je glede na oktober zmanjšala za 13 odstotkov, poraba pa je bila 1166 GWh in se je glede na oktober zmanjšala za odstotek. Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je zmanjšala za 42 odstotkov. V termoelektrarnah je bila proizvodnja večja za 15 odstotkov, v jedrski elektrarni Krško pa manjša za 3 odstotke.

Največ, 41,8 odstotka elektrike je proizvedla jedrska elektrarna v Krškem, 33,5 odstotka elektrike so proizvedli v termoelektrarnah, največ v Teš, suho vreme pa ima za posledico, da so hidroelektrarne proizvedle le 23,8 odstotka slovenske elektrike. Malo manj kot odstotek elektrike so proizvedle sončne elektrarne.

Večji proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi večja poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv novembra večja za 11 odstotkov. Novembra je Slovenija uvozila 785 GWh, izvozila pa 783 GWh električne energije.

Padec oskrbe z energenti

V novembru so zaznali padec oskrbe pri vseh energentih, razen pri zemeljskemu plinu in pri utekočinjenemu naftnemu plinu. Oskrbi pri teh dveh spremljanih kategorijah sta se v primerjavi s prejšnjim mesecem povečali za 19 odstotkov in za 13 odstotkov. Največji padec  je doživela oskrba z ekstra lahkim kurilnim oljem, za 31 odstotkov, kurilnim oljem z manj kot odstotkom žvepla za 28 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 14 odstotkov, koksom za 12 odstotkov in dizelskim gorivom za 4 odstotke.