Portorož bo Cannes, ko bo Ljubljana postala Pariz

Turisti med prazniki preplavili Obalo. V Sloveniji se kažejo spremembe turističnih tokov po dogodkih v tujini.

Objavljeno
04. maj 2017 20.09
jer piran
Suzana Kos
Suzana Kos

Dogodki na Bližnjem vzhodu so turiste iz Evrope zadržali bliže doma. Od krize se povpraševanje pri nas povečuje, vzrok pa ni odlična ponudba našega turizma, ampak geografska lega države.

Aprila je bilo v Portorožu in Piranu skoraj 50 odstotkov več turističnih nočitev kot lani. Samo minuli podaljšani konec tedna so našteli 12.000 nočitev, tujcev je bilo za 40 odstotkov več kot lani. Obalo so preplavili tudi enodnevni gostje. »Prepričan sem, da ima Portorož velikanski turistični potencial, da postane destinacija na najvišji ravni in se postavi ob bok Cannesu,« pravi Miodrag Kostić. Ta srbski poslovnež, ki je lastnik hotela Kempinski Palace in bi prevzel še kakšen hotel v kraju, je prepričan, da si bo prizadeval, da se to res zgodi.

Omenjeno francosko mondeno letovišče je sicer okoli 800 kilometrov oddaljeno od slovenske Obale, a razen morja teh dveh destinacij ne druži prav veliko. »Portorož bo Cannes, ko bo Ljubljana Pariz, s Cannesom nima prav nič skupnega. Niti ene črke iz imena,« komentira Tomi Brezovec, ekonomist in predavatelj na fakulteti za turistične študije. Portorož ni več igralniška destinacija, ležanje na plaži kot način preživljanja dopusta, je v zatonu, turizem v kraju je premalo profiliran. Včasih je bil znan kot zdravilišče, nato kot kopališče, v 80. letih pa kot zabavišče. Danes pa se »išče«. »Generalno gledano je naša usmeritev v razvoj in ponudbo višje in visoke ravni turističnih produktov v nasprotju s tistim, kar tem gostom ponuja destinacija,« opozarja Andrej Laznik, prvi mož Istrabenza Turizma. V slovenskem turizmu krize sicer ni bilo čutiti; zaradi dogodkov v tujini in begunske krize so se turisti iz Evrope zadrževali bliže doma, tudi v Sloveniji, ki velja za varno državo. Turistično cveti tudi Ljubljana. Petra Dimnik Kranjc iz agencije Ekorna ocenjuje, da se jim je promet letos povečal za petino. V Ljubljani za junij v hotelih ni več mogoče dobiti sobe, prav tako ne za september in oktober. Težko je najti tudi nastanitve za dopustniške skupine, saj se je del kongresnega turizma iz Istanbula zaradi terorističnih napadov preusmeril tudi proti Ljubljani.

***

Več si preberite v današnji prilogi Dela Svet Kapitala.