Prihranek je najbolj obnovljiv vir energije

Direktor Robotine Devid Palčič: Energetsko okolje je za energetsko učinkovite rešitve, a bistvo manjka, primerni predpisi

Objavljeno
08. marec 2018 20.17
Devid Palčič direktor podjetja Robotina 7.3.2018 Ljubljana Slovenija [Devid Palčič,Robotina,Ljubljana,Slovenija]
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana – Robotina že 15 let s svojimi rešitvami omogoča prihranke energije, zdaj tudi z novimi tehnologijami, zlasti internetom stvari. »S pametjo, ne mišicami se da prihraniti med 15 in 30 odstotkov energije, kar v svetovnem merilu pomeni ogromno,« pravi direktor Robotine Devid Palčič.

»Po ameriško bo svetovni trg elektrike leta 2020 obsegal štiri trilijone dolarjev,« pravi Devid Palčič, direktor Robotine, ki je z meritvami pokazala, da se zgolj z upoštevanjem ambientalne inteligence da v stavbah prihraniti 15 odstotkov elektrike.

V slovenskih energetskih strategijah digitalizacija nima pomembnega položaja.

Vsi strateško razvojni programi govorijo o tem, velika večina razvojnih projektov se ukvarja z energetsko učinkovitimi tehnologijami, tudi v pogovorih beseda velikokrat nanese na to. Bistveno pa ob tem ni opravljeno. Avstrijci so v začetku leta sprostili možnost neposrednega trgovanja, kar pomeni preprosto možnost prodaje elektrike znotraj stavbe. Italijani imajo desetleten projekt, v katerem bodo do vsakega merilnega mesta pripeljali optično omrežje, kar pomeni, da se bo filozofija omrežja spremenila v smer, ki jo mi vidimo kot ključno, za sodelovanje, obojestransko komunikacijo, pogajanje. Na Nizozemskem skoraj ne moreš dobiti gradbenega dovoljenja, če nimaš v načrtu ukrepov za energetsko učinkovitost. V ZDA so vso energetsko politiko zasnovali na davčnih stimulacijah, pri nas pa imamo model subvencij, ki je v bistvu model deli in vladaj.

Kaj je ključno za prihodnost energetike?

Tri stvari so ključne za lepšo energetsko prihodnost. Demonopolizacija energetike se je že zgodila. Drugo je zavedanje ljudi. Imamo pristop od spodaj navzgor, ljudje si morajo želeti uporabo naših rešitev, bodisi zaradi koristi bodisi ker se želijo obnašati odgovorno. Tretja stvar so tehnologije. Ena je internet stvari, druga umetna inteligenca, tretja pa je tehnologija, ki omogoča sodelovanje uporabnikov in naprav, in to smo v Robotini najdlje iskali. To so pametne pogodbe, ki omogočajo tudi odstranitev tveganja in so uporabne tudi brez tehnologije veriženja blokov.

Kakšne koristi lahko ima lastnik stanovanja v bloku?

Ne glede na to, ali ste lastnik stanovanja ali vile, vam bo sistem prinesel nekaj koristi. Seveda so pri večji porabi elektrike koristi lahko večje. Prvi učinek je zavedanje o lastni porabi, saj vam podatke o tem predstavimo na razumljiv način. Na tej podlagi lahko popravite svoje napake. Tretja je ambientalna inteligenca, kar pomeni da poskušamo čim bolje razumeti vaš način bivanja, stavba pa se temu prilagodi. Četrta stvar pa so učinki pametnih omrežij oziroma dinamične cene elektrike. Ko je vse to združeno, so učinki veliki, merljivi in samodokazljivi.

Kako odporen je sistem na vdore, koliko bi bil zavarovan pred tem, da nekdo upravlja moje naprave?

Vse odločitve o delovanju naprav se sprejemajo v stanovanju. Od zunaj lahko sporočite željo. Poleg tega uporabljamo najboljše protokole z javnimi in zasebnimi ključi. Sistem je vsaj tako varen kot vaša bančna transakcija.

Varne transakcije v veriženju blokov pa porabljajo preveč energije.

Blockchain se poskuša tudi v internetu stvari, vendar v tem trenutku še ne vidim nobene tehnologije, ki bi temeljila na blockchainu in bila uporabna za identifikacijo posameznega elementa v internetu stvari v realnem času. Poleg tega je blockchain še prepotraten.