Prodali večino Aerodroma Ljubljana, vsi so zadovoljni

Predstavniki nemške družbe Fraport in več solastnikov družbe Aerodrom Ljubljana je popoldne podpisalo kupoprodajno pogodbo.

Objavljeno
05. september 2014 18.30
tlo brnik
K. F., gospodarstvo, STA
K. F., gospodarstvo, STA

Brnik – Predstavniki nemške družbe Fraport in več solastnikov družbe Aerodrom Ljubljana je popoldne podpisalo kupoprodajno pogodbo za 75,5-odstotni delež v družbi. Prodajo je vodil Slovenski državni holding (STA).

Predsednik uprave Fraporta Stefan Schulte, ki je danes podpisal pogodbo o nakupu 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana, obljublja dolgoročni razvoj letališča, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). »Verjamemo v prihodnost Slovenije,« je izjavil Stefan Schulte. Predsednik uprave SDH Matej Pirc je zadovoljen s kupnino, ki so jo iztržili s prodajo, in zagotavlja, da je bil postopek pregleden.

Poleg predstavnikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Fraporta, ki upravlja letališče v Frankfurtu, so pogodbo o prodaji 2.868.116 delnic oziroma 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana danes na Brniku podpisali še predstavniki Kapitalske družbe, Zavarovalnice Triglav, KD Skladov, družbe Alpen Invest, Modre Zavarovalnice in Abanke Vipa.

Schulte je na novinarski konferenci po podpisu pogodbe povedal, da ljubljansko letališče ne odpira le vrat do Slovenije, ampak precej širše: »Verjamemo v prihodnost Slovenije, verjamemo v prihodnost Ljubljane,"je dejal in ocenil, da gre za enega najbolj profesionalnih in transparentnih procesov privatizacije.«
S tem se je strinjal tudi Pirc. Zagotovil je, da so postopek prodaje vodili pregledno in enakopravno do vseh investitorjev ter v skladu z mednarodno prakso na tem področju. Fraport je za ceno delnice odštel 61,75 evra, kar pomeni, da je za 75,5-odstotni delež plačal 177,1 milijona evrov, za celotno družbo pa bo moral odšteti 234,4 milijona evrov.

»Iztržili smo najvišjo možno ceno in presegli začetna pričakovanja. Gre za primer dobre prakse in čas bo pokazal, da je izbrani kupec sposoben zagotoviti optimalen razvoj letališča,« je izjavil Pirc.