SDH je Aerodrom prodal Fraportu

Danes podpis pogodbe kljub francoskemu pismu in kljub ponudbi skrivnostnega PPMGA.

Objavljeno
05. september 2014 13.14
šipić letališče
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo

Ljubljana – "Slovenski državni holding (SDH) bo danes po uspešno zaključenih pogajanjih med SDH in družbo Fraport AG iz Nemčije (Fraport) v svojem imenu in imenu in za račun Republike Slovenije skupaj s preostalimi člani konzorcija prodajalcev z družbo Fraport sklenil pogodbo o prodaji 2.868.116 (75,5 odstotka) delnic družbe Aerodrom Ljubljana," so sporočili iz SDH.

Poleg SDH bodo pogodbo o prodaji delnic družbe Aerodroma Ljubljana podpisali še Kapitalska družba, Zavarovalnica Triglav, KD Skladi, Alpen Invest, Modra Zavarovalnica in Abanka Vipa. Na seji nadzornega sveta SDH, ki je potrdil dogovor, sta bila po naših in formacijah prisotna tudi odhajajoča ministra za finance in gospodarstvo Uroš Čufer in Metod Dragonja. Pristojnega odhajajočega infrastrukturno-prometnega ministra Sama Omerzela, ki je pred meseci edini neuspešno nasprotoval prekinitvi naložbe v nov potniški terminal, pa verjetno niso povabili.

SDH pri pogajanjih neuspešen

Po burnih zadnjih dneh, ko je postalo jasno, da je Fraport v ekskluzivnih pogajanjih uspel znižati ceno, kar pomeni, da je bil SDH pri pogajanjih povsem neuspešen, je zavezujočo ponudbo najprej preko svojega svetovalca Dušana Mikuša napovedal skrivnostni hongkonško-kanadsko-ameriški PPMGA,še drugič pa je svojo ponudbo povišal še francoski Vinci Airports.

Danes ponoči je Mikuš napovedal, da bo danes oddal bančno garancijo, predsednik Vinci Airports Nicolas Notebaert pa je že včeraj pisal SDH in predlagal tretji krog pogajanj. Hkrati je Notebaert podvomil v enakopravno obravnavo ponudb in v transparentnost postopka, ki je bil po njegovi oceni do izteka ekskluzivnih pogajanj sicer korekten.
Nicolas Notebaert je SDH tudi povprašal, zakaj je "za edinega svetovalca in edino možnost komuniciranja izbral KPMG Frankfurt, če je bilo jasno, da bo v postopku sodelovalo letališče Frankfurt?"

Kljub znižanju cene Fraportu in kljub še drugemu višanju s strani Vinci Airports je bila nemška številka po neuradnih informacijah višja od francoske. Ponudbe PPMGA očitno niso obravnavali prav resno.

Adria Airways upa na dobro sodelovanje

Na prodajo družbe  Aerodrom Ljubljana se je s sporočilom za javnost odzval slovenski letalski prevoznik Adria Airways: »Letališče Ljubljana je matično letališče družbe Adrie Airways, zato je družba Aerodrom Ljubljana kot dosedanji upravljalec letališke infrastrukture eden naših najpomembnejših poslovnih partnerjev, prav tako pa je tudi Adria Airways ključni partner zanjo. Adria Airways z družbo Fraport AG že sodeluje in sicer na Letališču Frankfurt, kjer je družba Fraport AG upravljalec letališke infrastrukture. Adria Airways upa, da bosta z novim upravljalcem ljubljanske letališke infrastrukture Fraportom sklenila dolgoročno dobro sodelovanje, ki bo obema omogočalo ugodne pogoje poslovanja in rasti, tako da bosta družbi skupaj tudi v prihodnje lahko zagotavljali mobilnost regionalnega prebivalstva.«