Šest ponudb za Telekom Srbije

Francoski Lazard bo štirinajst dni pregledoval ponudbe.

Objavljeno
17. november 2015 12.50
acr*Telefonske govorilnice
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo

Beograd − Srbska privatizacijska agencija je po besedah podpredsednika srbske vlade in ministra za telekomunikacije Rasima Ljajića prejela šest ponudb za privatizacijo Telekoma Srbije. Ponudbe bo v prihodnjih dveh tednih kot svetovalec pri privatizaciji analizirala francoska družba Lazard, kjer bodo seveda tudi preverili, ali ponudbe ustrezajo razpisnim pogojem.

Kdo je oddal ponudbe za 58-odstotni delež Telekoma Srbija, Rasim Ljajić ni razkril, povedal je le, da je od sedmih interesentov, ki so oddali nezavezujoče ponudbe, do oddaje zavezujočih ponudb odstopil le en kandidat.

Koliko ponudb − poleg skupine (verjetnega) Telekoma Slovenije in sklada Apollo − so dobili v Beogradu, se lahko pravzaprav le ugiba: pet ali šest, saj se je v postopek tik pred zdajci menda vključil še kitajski telekom.

Poleg Telekoma Slovenije in Apolla so bili med povabljenimi v drugi krog neuradno − po poročanju srbskih medijev − še MTS (v lasti Sisteme), EBRD in skladi Advent International, Mid Europa Partners, Abu Dhabi Investment Authority in Colbeck Capital Management. Med tistimi, ki naj ne bi oddali zavezujoče ponudbe, je bil menda samo ruski operater MTS.

Privatizaciji Telekoma Srbije nasprotujejo sindikati, ki so pred dnevi protestirali pred srbsko vlado, kjer jim je njen predsednik Aleksandar Vučić pojasnil, da bodo telekom prodali le pod pogojem, da bo cena ugodna. Pri tem pa je dodal, da je čas samoupravljanja minil in da je treba na takšne ideje kratko malo pozabiti. Telekoma Srbije nihče ne bo kupil iz usmiljenja, Vučić pa je napovedal tudi, da bo Srbija zaščitila svoje interese.