Slovenske IKT-inovacije za evropske stranke

Na CeBitu, največjem evropskem sejmu digitalnih rešitev se predstavlja več kot ducat slovenskih podjetij.

Objavljeno
11. marec 2016 15.29
Miran Varga
Miran Varga

Večina slovenskih družb je za sejemsko predstavitev izbrala skupinski nastop v okviru treh nacionalnih paviljonov, katerih organizator je agencija Spirit Slovenija, nekatera pa na sejmu nastopajo prek svojih partnerskih družb iz tujine.

Za ljubljansko podjetje Gama System je sejem CeBIT eden ključnih poslovnih dogodkov, na katerem že več kot desetletje išče nove stranke in partnerje za svoje rešitve s področja dokumentnih sistemov in upravljanja dokumentacije. Letos so namreč temeljito prenovili uporabniški vmesnik dokumentne rešitve Gama System eDocs 5 ter ji dodali napredne funkcionalnosti, s katerimi močno odstopa od standardnih rešitev DMS. Ta uporabnikom še olajša ustvarjanje delovnih in dokumentnih tokov ter načrtovanje procesov, uvaja intuitivno orodje za skupinsko delo ter omogoča integracijo z več drugih poslovno-informacijskih sistemov, aplikacij in drugih rešitev.

Preprostost uporabe rešitve Gama System eDocs 5 dodatno dokazuje tudi zadnja inovacija – rešitev za dvosmerno izvajanje funkcij dokumentnega sistema neposredno na večnamenskih napravah Kyocera, ki je plod skupnega razvoja podjetij Xenon forte in Gama System. Zaposlenim v pisarniških okoljih je na omenjenih napravah na voljo intuitiven uporabniški vmesnik, ki izjemno poenostavi njihovo identifikacijo in upravljanje dokumentov – bodisi s tiskanjem bodisi z zajemom ter njihovo nadaljnjo distribucijo v predvidene delovne tokove. Prav prepričljiva praktična raba rešitev za upravljanje dokumentov v poslovnih okoljih naj bi prepričala kar največ obiskovalcev sejma CeBIT v intenzivno sodelovanje s podjetjem.

Brezplačno svetovanje za obiskovalce

Podjetje Drugi vid na sejmu predstavlja storitve informacijskih rešitev Equaleyes, med katerimi imajo prednost svetovanje, dizajn, razvoj in vzdrževanje programskih rešitev, ki so popolnoma prilagojene zahtevam strank. Obiskovalci imajo možnost pridobiti brezplačno svetovanje o lastni ideji za programsko rešitev. Sredi tedna se bo podjetje, ki sodi v kategorijo zagonskih podjetij, predstavilo tudi potencialnim investitorjem v programu Scale 11. Te bo poskušalo prepričati z inovativnim pristopom do strank glede razvoja programskih rešitev.

Luka Topolovec, direktor podjetja Drugi vid, je sejemska pričakovanja povzel takole: »Vsekakor si želimo čim učinkovitejši nastop na CeBITu, ki lahko privede do uspešne promocije podjetje in povečanja neposredne prodaje ter s tem seveda pridobivanja večjega števila potencialnih kupcev. Prav tako nam ne bo odveč neposreden razgovor s potencialnimi poslovnimi partnerji ter pregled nad novostmi in tujo konkurenco.«

Družba Viar, razvojno podjetje na področju virtualne resničnosti, bo razstavljalo svoja ključna izdelka, s katerima načrtuje širitev prodaje v tujino, predvsem na nemški in druga večja evropska tržišča. Največ upanja vlivajo zložljiva očala za virtualno resničnost ViarBox, ki delujejo z najrazličnejšimi pametnimi telefoni, strankam pa jih grafično lahko oblikujejo in potiskajo po meri. Rešitev Viar360 pa predstavlja profesionalno platformo za urejanje in objavo vsebin za virtualno resničnost. Producenti 360-stopinjskih videov nanjo naložijo posnetek, ga obdelajo, mu dodajo dodatne informacije in ga nato prek spletne povezave pošljejo svojemu občinstvu.

Dostop do oddaljenega namizja

Podjeje XLAB bo na letošnjem CeBITu razstavljalo skupaj s podjetjem Acmeo, nemškim distributerjem naprednih oblačnih rešitev IT. Eden od pionirjev na področju razvoja programske opreme za dostop do oddaljenega namizja bo sejemski nastop izkoristil za predstavitev možnosti prilagajanja rešitev ISL Online poslovni rabi in prednosti njihove integracije v različne sisteme in rešitve IT (CRM, RMM …). Cilj slovenskega podjetja je močneje se uveljaviti na nemško govorečih trgih regije Dach, ki skupaj veljajo za najhitreje rastoče trge IT v Evropi, ter povečati prepoznavnost svojih izdelkov. Acmeo je rešitve ISL Online že prepoznal kot pomemben dejavnik za uspeh svojih sistemskih integratorjev in upravljavcev IT-storitev.

»CeBIT je najboljši čas in kraj za srečanje partnerskih podjetij Acmea, ki jim bomo predstavili delovanje in učinkovitost rešitev ISL Online. Osredotočili se bomo na prednosti, ki jih prinaša integracija vizualno popolnoma prilagojenih orodij za podporo in dostop na daljavo ter spletni pogovor v živo v širše sisteme IT, ki jih tržijo Acmeovi partnerji,« je aktivnosti podjetja povzel Jure Pompe, direktor podjetja XLAB.

Podjetje ISOFT, Marko Kastelic, s. p., je v preteklih letih razvilo celovito programsko rešitev TRACK.SI za GPS-sledenje vozil in oseb. Na hanovrskem sejmišču obiskovalcem predstavlja sistem sledenja vozil, ki podjetjem omogoča nadzor, varnost in optimizacijo voznega parka. Prek v vozila nameščene sledilne naprave dispečerji natančno spremljajo trenutno lokacijo vozil, zgodovino in pripravijo različna poročila. Rešitev TRACK.SI je na območju Slovenije že uveljavljena, podjetje pa želi z njo prodreti tudi v tujino. Sistem sledenja vsekakor ima mednarodni potencial, letos so v podjetju pripravili mednarodno različico sistema TRACKSW.COM, ki omogoča lokalizacijo v poljuben jezik. Na sejmu CeBIT bo podjetje iskalo nove poslovne partnerje in distributerje.

Po nove partnerje in priložnosti

Ekipa ResEvo (Researh.Evolution) je na sejem pripeljala lastno inovativno platformo iz poslovnega obveščanja ASK.BI. Ta ima vse funkcije rešitev poslovnega obveščanja, prinaša pa enkratno uporabniško izkušnjo, saj po založitvi s podatki odločevalcem v podjetjih že odgovorja na postavljena vprašanja. S tem prekaša klasične poslovne iskalnike in filtre, ki so zelo omejeni v interakciji z uporabnikom, ASK.BI pa pridobivanje poslovnih informacij poenostavi na raven preprostega oblikovanja (tudi glasovnih) vprašanj.

»Slovenski trg je premajhen, saj tržimo izdelek, ki ima za potencialni trg ves svet. Pod pokroviteljstvom SPIRIT Slovenija je obisk sejma CeBIT finančno ugoden, zato smo se odločili sodelovati v paviljonu slovenskih razstavljavcev. Kot večina drugih razstavljavcev iščemo nove regionalne partnerje, distributerje ter marketinško izpostavljenost,« razlaga Tomaž Bergant iz podjetja ResEvo, d. o. o. Rešitev ASK.BI aktualno dogajanje na sejmu CeBIT sproti deli z javnostjo na spletni strani CeBIT.ASK.BI.

Podjetje Entia, d. o. o., predstavlja govorni vmesnik za upravljanje pametnega doma ENTIAliving. Uporabniki lahko prek Applove digitalne pomočnice Siri z govornimi ukazi prižigajo luči, nastavljajo temperaturo, premikajo senčila itd. Glavni cilj udeležbe na sejmu je iskanje distributerjev, ki bi ponujali sistem ENTIAliving na tujih trgih, glede naše pretekle izkušnje pa pričakujejo več novih partnerjev.

Popolna zasebnost, zaščita pretoka informacij in varovanje poslovnih interesov pred konkurenti pa tudi drugimi nepooblaščenimi osebami, so v sedanjem svetu vse pomembnejše če že ne popolna prioriteta tako podjetij kot javnega sektorja. Podjetje Biokoda največjega aduta vidi v platformi Biocoded, ki omogoča popolnoma varno komunikacijo, torej brez možnosti sledenja ali prisluškovanja.

Ta je od Inštituta ICS prejela nagrado za najbolj inovativno varnostno rešitev v letu 2015. Sejem CeBIT je za podjetje idealno priložnost za predstavitev na širšem evropskem trgu oziroma globalnem trgu. Biokoda bo obiskovalcem sejma predstavila še podatkovno bazo ActorDB, namenjeno predvsem podjetjem, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme. Ta meri na zahtevnejša globalna razvijalska okolja, saj rešuje izzive obdelave izjemno velikih količin podatkov v realnem času.

Samopostrežno tiskanje dokumentov

Podjetje Printbox se bo na sejmu CeBIT predstavilo drugič, in sicer z izpopolnjeno rešitvijo za ugodno in do okolja prijazno tiskanje dokumentov – Printbox kiosk. Gre za samopostrežen avtomat, ki celotni populaciji (otrokom, staršem, podjetnikom, študentom itd.) omogoča ugodno tiskanje, kopiranje in skeniranje dokumentov na številnih javno dostopnih točkah (knjižnice, bencinski servisi, nakupovalna središča, fakultete, študentski in dijaški domovi). Hkrati omogoča shranjevanje dobroimetja in dokumentov v brezplačen Printbox uporabniški račun, ki je del Printbox oblaka. Prav oblačni del rešitve ji daje še večjo uporabnost, saj je dokumente v oblak oziroma uporabniški račun mogoče naložiti s ključka USB, mobilne aplikacije ali programa, e-pošte ali spletne strani.

»Letos se na CeBIT odpravljamo večji in boljši. Printbox računalniški sistem (oblak) smo dopolnili s številnimi novostmi in funkcionalnostmi ter razširili mrežo kioskov v Pariz in Sofijo. Sejemski nastop želimo obogatiti z novimi poslovnimi partnerji tudi franšizami. Poslovni model omogoča številne priložnosti posameznikom kakor tudi podjetjem. K sodelovanju vabimo distributerje samopostrežnih avtomatov, lastnike hotelov, trgovin in letališč, ki bodo s Printbox kioskom zagotovili dodatne storitve svojim obiskovalce/potnikom,« je načrte razložil Luka Jarc, vodja trženja in prodaje v podjetju Printbox.

Novinec na sejmu CeBIT je podjetje Pro-Bit programska oprema, ki se osredotoča na predstavitev orodja QUAMA – ta omogoča informacijsko podporo sistemu vodenja in obvladovanja kakovosti. Celovita informacijska rešitev je namenjena vsem organizacijam, ki že ali pa še bodo vlagala v kakovost svojih izdelkov in storitev, vendar na bolj strukturiran in za uporabnika privlačen način kan-ban. Skladno z vizijo QUAMA: »No more errors! [Nič več napak!]« bodo imeli obiskovalci sejma priložnost, da si ogledajo simulacije procesov pri merjenju kakovosti, kot so upravljanje reklamacij in presoj, obvladovanje analiz tveganj in vzpostavitve dokumentnega sistema ISO. Strokovnjaki jim bodo predstavili tudi načine, kako z nizkimi operativnimi stroški sistem QUAMA integrirati v različne vrste delovnih procesov in področij ter pri tem ustvariti dodano vrednost in konkurenčno prednost. Tako kot večina drugih razstavljavcev iz Slovenije, tudi v podjetju Pro-Bit merijo na iskanje partnerjev za trženje rešitve zunaj meja domačega trga.

Rešitve za zdrav življenjski slog

Družba Mikropis prav tako ni novinec na sejmu CeBIT, letos pa nadaljuje predstavitev celostne rešitve za zdrav življenjski slog 24alife, ki so jo razvili skupaj z Razvojnim centrom IKTS Žalec. 24alife je informacijska rešitev za spremljanje zdravstvenega stanja in življenjskega sloga, ki združuje štiri znanstvena področja: medicino, psihologijo, prehrano in šport. Pri njenem razvoju sodelujejo ugledni domači in tuji strokovnjaki. Letos 24alife pozna že šest različic, ki se osredotočajo na posameznika, ohranjanje zdravja na delovnem mestu, vadbi v fitnesu, aktivnemu preživljanju prostih dni, rekreaciji za starejšo populacijo, posebna različica pa je na voljo tudi za zavarovalnice – te z njo spodbujajo zavarovance k aktivnemu življenju.

»Na CeBITu sodelujemo zaradi promocije in prodora na evropski trg. Še poseben izziv v Evropi nam predstavlja nemški trg, zaradi njegove velike tradicije pri promociji zdravja,« je načrte komentiral Janez Uplaznik, direktor podjetja Mikropis.