Telekom še reguliran, cene v mestih sproščene

Štiri petine slovenskih uporabnikov interneta za višje hitrosti ni pripravljeno plačati višjih cen.

Objavljeno
09. maj 2017 17.19
reu TELEFONICA-SPAIN/PRICES
Aleš Stergar
Aleš Stergar

Ljubljana – Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) je danes objavila obsežni in težko pričakovani analizi na področju telekomunikacij - upoštevani trg 3a »Veleprodajni lokalni dostop na fiksni lokaciji« in 3b »Veleprodajni osrednji dostop na fiksni lokaciji za izdelke za množični trg«. V tem velikem projektu je sodelovalo več kot 30 zaposlenih sodelavcev.

Na obeh trgih ostaja reguliran le Telekom Slovenije, v. d. direktorice Akosa Tanja Muha pa ocenjuje, da so predlagane rešitve take, da TS ne zavirajo pri naložbah, hkrati pa imajo alternativni ponudniki dovolj prostora za svojo konkurenčno ponudbo. Agencija želi reguliranemu TS omogočiti konkuriranje nereguliranima T-2 in Telemachu.

Z ukrepi želijo dvigniti izkoriščenost optike TS, ki je bila ob izgradnji le 24-odostotna, tudi sedaj, ko je po razvezi nekaj pod 40 odstotki pa je še vedno skromna.

Spodbuditi želijo prehod na optiko

Na trgu 3a cena optike ne bo več določena s sedanjim stroškovnim modelom, temveč s škarjam podobnim modelom ekonomske ponovljivosti, kar bo TS omogočilo več prostora pri njegovem oblikovanju maloprodajnih in veleprodajnih cen.

Cena bakra se bo s 7,89 evrov na mesec za ponudnike povišala na 8,09 evra na mesec, v Akosu pa pričakujejo, da bodo tako spodbudili prehod iz bakrenega na optično omrežje, katere razveza stane 13,5 evrov na mesec.

Deregulacija na trgu 3b

Na trgu 3b Akos ohranja enoten (nesegmentiran) nacionalni trg, po analizi geografskega vidika pa v 159 večjih naseljih - 2,6 odstotka vseh in s tem 31 odstotkov vseh gospodinjstev v državi - s konkurenčno infrastrukturo pa umika cenovno regulacijo. Pogoj za cenovno deregulacijo je, da ima 65 odstotkov gospodinjstev možnost alternativnega dostopa. Kljub deregulaciji cen bodo imeli drugi operaterji še vedno možnost ustreznega dostopa do omrežja in s tem konkurenčnosti na trgu.

Kljub večji svobodi za TS pa so v posodobljen sistem po navedbah Tanje Muha vgrajene varovalke, da Telekom cen ne bo preveč dvignil. Akos uvaja tehnološko nevtralnost na analognem (starem bakrenem) in optičnem omrežju, zaradi tehničnih razlogov (premajhna prepustnost in drugačne tehnološke rešitve ter posledično tehnične prilagoditve) pa ne na kabelskem omrežju. (Kabel dejansko nikjer v EU ni reguliran.) Ima pa slednje vendarle posreden vpliv na maloprodajne cene, saj je Telemach na trgu zelo agresiven.

Z regulacijo ne želijo zavirati razvoja

V Akosu se zavedajo, da umik regulacije (dela) cen žal še ni garancija, da bo Telekom Slovenije res povečal svoje naložbe v gradnjo in nadgradnjo sodobnih omrežij - gre pač za poslovno odločitev poslovodstva TS. V Akosu pa z regulacijo nikakor ne želijo zavirati razvoja; ob tem se zavedajo, da bodo v TS še vedno imeli pripombe.

V Akosu pričakujejo, da se bodo ob novih rešitvah cene za višje hitrosti znižale. Kar štiri petine uporabnikov sedaj namreč za višje hitrosti ni pripravljeno plačati višjih cen. Upoštevana je tudi zahteva Evropske komisije, da so hitrosti prenosa podatkov res takšne, kot so objavljene, TS pa jih mora v veleprodaji tudi omogočiti.