Tomažin zaokrožuje lastništvo smučišča Vogel

Dobiček, sodba in sprememba zakona o TNP bodo omogočili zasneževalni sistem – pomembna majska skupščina RTC žičnice.

Objavljeno
04. maj 2017 20.46
Blaž Račič
Blaž Račič

Ukanc – Družba RRC avstralskega Slovenca Anthonyja Tomažina, ki je skoraj 71-odstotna lastnica Žičnic Vogel, je objavila namero za odkup vseh preostalih delnic družbe. Lani so Žičnice Vogel ustvarile za 4,2 milijona evrov prihodkov in več kot 800.000 evrov bilančnega dobička, Tomažin pa napoveduje vlaganja v smučišče.

Večinski lastniški delež v podjetju Žičnice Vogel je Anthony Tomažin z družbo RRC konec leta 2015 odkupil od KD kapitala za 989.000 evrov. Po objavi prve ponudbe za prevzem konec leta 2015 mu deleža ni uspelo bistveno povečati. Šele januarja letos, ko je sodišče potrdilo sklep o prodaji desetodstotnega lastniškega deleža Družbe za spodbujanje razvoja TNP v stečaju v Žičnicah Vogel, je lastništvo povečal na sedanjih skoraj 71 odstotkov. Prevzemno ponudbo mora zato objaviti po zakonu. Cena za odkup preostalih 29 odstotkov podjetja Žičnice Vogel bo objavljena v prevzemni ponudbi v enem mesecu. Velislav Žvipelj, direktor Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, ki je drugi največji lastnik Vogla, pričakuje, da bo cena višja, kot je bila v prvi prevzemni ponudbi, ko je RRC za delnico ponujal 1,98 evra.

Špekulacije o precej višji ceni

Nekdanji vodilni v podjetju Žičnice Vogel so bili februarja letos oproščeni obtožb o preslepitvi pri pridobitvi posojila (sodba sicer še ni pravnomočna), podjetje je lani poslovalo zelo dobro, zato Žvipelj špekulira, da bi se cena lahko zvišala za tretjino na več kot 2,5 evra na delnico. O ponudbi bo odločal nadzorni svet, je dejal Žvipelj, ki ne izključuje možnosti, da bi v skladu z napovedanimi vlaganji na Voglu s prodajo delnic počakali, saj zdaj s petinskim lastniškim deležem ne morejo odločati o delitvi dobička. »Naš interes ni le ustvarjanje kapitalskih dobičkov, ampak da se smučišče in z njim turizem v Bohinju razvija«, je dejal Žvipelj. Tomažin se bo potegoval tudi za nakup 3,5-odsotnega lastniškega deleža, ki ga ima v Žičnicah Vogel družba Filbo v stečaju in je naprodaj po izhodiščni ceni 53.600 evrov. Zavezujoče ponudbe stečajna upraviteljica Filbe v stečaju Margarita Škorja pričakuje do 9. junija.

Na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) zdaj vodijo postopek sprememb zakona o TNP, s katerimi bi omogočili tudi vzpostavitev zasneževalnega sistema na Voglu. Na MOP so vladno obravnavo sprememb zakona napovedali za ta mesec.

Infografika: Delo

V Kranjski Gori tri možnosti

Tomažin pravi, da bodo zasneževalni sistem zgradili do konca prihodnjega leta. Pravi, da imajo denar za bazen, od 500.000 evrov do 700.000 evrov, rezerviran. V petih letih načrtujejo še posodobitev sedežnice Zadnji Vogel, v osmih letih pa sedežnice Šija. Podjetje generira dobiček, ki omogoča investicije, pravi Tomažin. Zadovoljen je z razpletom sodnega postopka proti nekdanjim vodilnim, saj bi v primeru za podjetje neugodne sodbe lahko izgubili več kot tri milijone evrov.

Tomažin se je potegoval tudi za lastniški vstop na smučišče Krvavec, za katerega je ponudil tri milijone evrov, vendar prodajalec (Unior) ponudbe ni sprejel. Ostaja pa največji delničar RTC žičnice Kranjska Gora z dobrimi 39 odstotki delnic. Na skupščini družbe, ki bo 23. maja, bo poskušal priti v nadzorni svet, a pravi, da rezultata glasovanja vnaprej ne more napovedati, saj »nimam več kot polovice družbe, ki jo potrebuješ za resne spremembe«. Z drugim največjim lastnikom RTC žičnice, družbo Skiways, ki ima skoraj 29 odstotkov delnic, se namreč še niso pogovorili o morebitnem nadaljnjem sodelovanju. »Možnosti so tri: da delamo skupaj, da me izplačajo oni ali da jaz izplačam Skiways,« je dejal Tomažin.

Čeprav je pred časom podal 700.000 evrov vredno nezavezujočo ponudbo za odkup polovičnega lastniškega deleža Družbe za razvoj TNP v stečaju v družbi Pokljuka turizem, ki je lastnica hotela Jelka na Pokljuki, zavezujoče ponudbe ni oddal, se pa zdaj zanima za odkup tega deleža, ki bo naprodaj za izhodiščno ceno 12.500 evrov.