Turisti preplavili slovensko obalo

Tujcev aprila skoraj 50 odstotkov več kot lani, vseh nočitev v primerjavi z lanskim aprilom skoraj tretjina več.

Objavljeno
01. maj 2017 20.24
bsu*Portoroz
Suzana Kos
Suzana Kos
Portorož – Med prazniki se je na slovenski obali trlo turistov, tako tistih enodnevnih kot tistih, ki so se odločili ob morju preživeti več dni. V portoroškem turističnem združenju so za Delo povedali, da so domači gostje aprila ustvarili 31.889 nočitev, kar je 6 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Tuji gostje pa so ustvarili 82.223 nočitev, skoraj 50 odstotkov več kot v letu 2016.

Skupno je bilo v hotelih v občini Piran ustvarjenih 114.112 nočitev, kar je v primerjavi z aprilom lani 31 odstotkov več. Eden od razlogov za te številke je sicer tudi dejstvo, da je bil aprila lani zaradi prenove zaprt hotel Slovenija, kar pripomore k letošnji spremembi in boljšem indeksu zasedenosti.

»Z zadnjim, prazničnim obdobjem smo lahko zelo zadovoljni. S podatki, ki vključujejo obdobje od 27. aprila do 1. maja, smo v hotelih občine Piran zabeležili 22.935 nočitev, kar je za 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Opaziti je porast tujih gostov, ustvarili so za 40 odstotkov več nočitev. Največ nočitev, skoraj 12.000, je bilo od sobote do danes 1. maja. Povprečna zasedenost hotelov med vikendom je bila 95-odstotna. Prevladovali so tuji gostje, predvsem italijanski, avstrijski in nemški,« je povedala Jana Bolčič iz portoroškega turističnega združenja.

Opazno veliko je bilo tudi dnevnih obiskovalcev, ki so preplavili celotno piransko občino, dobiti prosto parkirno mesto je bilo skoraj tako kot zadeti na lotu.