V primeru Teša 6 se ni izpolnila nobena obljuba snovalcev

Parlamentarna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti za projekt Teš 6 končuje delo, poročilo danes ali prihodnji teden.

Objavljeno
15. marec 2018 18.42
Termo elektrarna Šoštanj,Černivc Slovenija 07.02.2018 [Okolje,onesnaževanje]
Borut Tavčar, Polona Malovrh, Brane Piano
Borut Tavčar, Polona Malovrh, Brane Piano

Ljubljana – Predsednik parlamentarne komisije Matjaž Hanžek še ne razkriva ugotovitev preiskave, vendar je že v delnem poročilu nepravilnosti obtožil vladi Janeza Janše in Boruta Pahorja. Tako bo tudi tokrat, le da s štirikrat več dokumenti. Teš 6 so včeraj zvečer sicer spet ustavili.

»Ena resnica je nedvoumna, Teš 6 je bil zgrajen na lažeh,« pred razkritjem politične odgovornosti za projekt Teša 6 pravi Robert Golob, predsednik uprave Gen-I. »Lagali so lokalni skupnosti, kako ji bo bolje, lagali so delavcem, da jih bodo potrebovali več, pa jih odpuščajo, lagali so, da bosta bloka 4 in 5 spravili v pokoj, pa šestice ne morejo zagnati brez njiju, lagali so, da ne bodo potrebovali prispevka, pa Teš 6 posluje z izgubo, lagali so, da bo premog cenejši, pa je dražji. Lagali so politikom in javnosti, pri čemer so nekateri politiki v njihovem imenu lagali še naprej, zdaj pa nekateri od njih tožijo Teš. To je bilo zavestno, od prvega dne. Niti ena od obljub ni bila uresničena. Samo zato imamo zdaj take težave z dojemanjem Teša 6, ki bi bil v normalnih razmerah seveda tudi cenejši, zelo drugače sprejet,« ugotavlja Golob, ki priznava, da je tudi zdaj Teš 6 občasno zelo koristen element v sistemu.

Najhuje pa je, dodaja Golob, da pri vseh teh lažeh in dejstvu, da je Teš 6 postal sinonim za nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi, nihče od podpornikov projekta ni zmogel prevzeti niti kančka odgovornosti. Parlamentarna komisija bo v poročilu te povezave razkrila, o učinku razkritij pa nihče ni prepričan, niti Hanžek niti Golob.

Investicija je preteklost

Arman Koritnik
, direktor Teša, o uspešnosti poslovanja družbe še ne govori. »Poslovanje Teša bomo lahko predstavili po končani reviziji lanskega poslovanja, predvidoma aprila«, pravi Koritnik. Uspešnost šestega bloka sicer zmanjšujejo izpadi. »Teš 6 je v preteklem letu imel dve okvari, trinajstkrat pa je bil ustavljen zaradi izpada oziroma vzdrževanja. Delež Teša v celotni proizvodnji električne energije v Sloveniji je bil lani 36-odstoten, v skupni proizvodnji skupine HSE pa 54-odstoten,« pravijo v Tešu.

Včerajšnja načrtovana ustavitev bo trajala prek konca tedna. Izvedli bodo garancijske preglede in meritve ob hladnem zagonu bloka pred začetkom remonta. Remont je načrtovan maja in bo trajal dva meseca. V času ustavitve bloka 6 (stroške izvedbe garancijskih nastavitev krije General Electric) bo obratoval blok 4.

Tožbe še čakajo

Proti odgovornim za napake v projektu Teša 6 poteka več kazenskih in odškodninskih tožb, ki jih v Tešu in HSE ne komentirajo, poznavalce pa najbolj skrbi to, da so po skoraj osmih letih še vedno v fazi preiskave, na sodišče pa še niso prišle, kljub menda dobremu delu kriminalistov. »Teš pokriva kar tretjino slovenskih potreb po električni energiji, s šestim blokom je naredil korak naprej k doseganju okoljskih standardov. In to je prava zgodba o pomembnosti šestega bloka danes, izvedba investicije pa je zadeva preteklosti,« pravi Koritnik.

Z domnevo, ki so jo širile občine ob zahtevah za odškodnino zaradi obremenjevanja okolja, da Teš zgolj računovodsko posluje z izgubo, se ne strinja direktor Elesa Aleksander Mervar, ki trdi, da HSE ohranja likvidnost Teša s prihodki hidroelektrarn in trgovanja. Ob upoštevanju cene velenjskega lignita tri evre za gigadžul, cene emisijskih kuponov deset evrov za tono, letno proizvodnjo 3,6 teravatne ure električne energije znaša stroškovna cena megavatne ure (MWh) elektrike iz Teša od 57 do 60 evrov. Ob upoštevanju povprečne grosistične cene 45 evrov je izguba od 12 do 15 evrov za MWh. Na leto to pomeni od 43- do 54-milijonsko izgubo. Sistemske storitve, ki jih Teš izvaja za Eles, izgubo znižajo za okoli 15 milijonov evrov.

Prepletenost

Župana Velenja in Šoštanja Bojan Kontič in Darko Menih imata odprte terjatve do Teša. Kontič je napovedal tožbo proti Tešu za 750.000 evrov. Menih pravi, da bi Teš po sporazumu moral Šoštanju za leto 2016 plačati 2,1 milijona evrov odškodnin. »Pogovori so v zaključni fazi in občina se je odločila za mediacijo, ne za tožbo,« pravi Menih.

V Tešu so sporazume z Mestno občino Velenje (MOV) podpisovali različni direktorji. Tako sta sporazum o odškodnini 300.000 evrov občini maja leta 2010 podpisala prejšnji župan Srečko Meh (prvi podpisani pod zakon o državnem poroštvu za Teš 6) in Uroš Rotnik (nekaj časa direktor velenjske Komunale). Sporazum o 250.000 evrih odškodnine sta maja leta 2011 podpisala Kontič in direktor Teša Simon Tot, oba sta tudi podpisnika sporazuma o 300.000 evrih odškodnine za leto 2012. Sporazum za leto 2013 o 750.000 evrih odškodnine sta avgusta 2013 podpisala Kontič in Peter Dermol (zdaj velenjski podžupan), za tri naslednja leta pa so maja leta 2014 sklenili sporazum o izplačilu 2,25 milijona evrov v treh obrokih. Podpisali so ga župan Bojan Kontič, direktor Teša Peter Dermol in direktor HSE Blaž Košorok. Izplačan ni bil samo zadnji obrok 750.000 evrov za leto 2016.