Varnost dobav plina pozimi ni čisto gotova

Plinski forum: v Energetski skupnosti so države, ki ne marajo Rusije, in države, ki hočejo ruske naložbe.

Objavljeno
08. oktober 2014 20.03
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – »Vsi tu imamo močne občutke ob omembi projekta Južni tok,« je na devetem plinskem forumu v Ljubljani dejal Bartolomiej Gurba iz evropske komisije, ki zahteva, naj države spoštujejo evropsko zakonodajo. Vendar tega nočejo vse države.

Ukrtransgas, hčerinsko podjetje Naftogaza, je pripravil načrt najnujnejše posodobitve plinskega omrežja oziroma 1160 kilometrov dolgega prenosnega plinovoda, ki se začne v ruskem Urengoju in se nadaljuje na Slovaško. Prva faza prenove bo stala 540 milijonov dolarjev, od tega bo 310 milijonov dolarjev posojil. »Ukrtransgaz dobavlja plin v Evropsko unijo po pogodbah. Zdaj imamo dovolj plina za lastno porabo, mogoč pa je uvoz iz Madžarske, Slovaške in Poljske, čeprav to zadnje čase Gazprom ovira. Dnevni uvoz iz EU znaša 27 milijonov kubičnih metrov plina na dan, od tega jih 25 milijonov kubičnih metrov uskladiščimo. V skladiščih je tako zdaj 16,7 milijarde, prostora pa je za 31 milijard kubičnih metrov plina. To je tudi priložnost za evropska podjetja, imamo razvit plinovodni sistem, skladišča in velik trg. Načrtujemo tudi nov plinovod s Poljske in terminale za utekočinjen zemeljski plin,« je povedal Anton Kolisnyk iz Ukrtransgaza. V ostrejši zimi bi Ukrajini zmanjkali od dve do pet milijard kubičnih metrov plina, vendar to naj ne bi vplivalo na dobave plina v EU.

Obnova celotnega plinskega omrežja v Ukrajini bi stala približno pet milijard dolarjev, ki pa jih Ukrajina ne bo vlagala, dokler ne bo jasno, ali še ostaja tranzitna država. Naftogaz ima pogodbo o tranzitu plina z Gazpromom do leta 2019, ta pogodba pa je zaradi cen, nazadnje sta Gazprom in evropska komisija Ukrajini predlagala ceno 385 dolarjev za 1000 kubičnih metrov, v arbitraži v Stockholmu.

V Italiji je poraba padla

Plinovod Južni tok je bil med vrsticami od začetka ravno to, zamenjava za ukrajinske tranzitne poti. Vendar se je z ukrajinsko-ruskim sporom vse obrnilo na glavo, še prej pa je evropska komisija države na trasi opozorila, da plinovod ne bo zakonit, če države ne bodo upoštevale evropske zakonodaje oziroma tretjega energetskega svežnja. Poleg tega je italijanska poraba plina precej padla, kar zmanjšuje ekonomsko privlačnost projekta. Od predstavnikov italijanskih energetskih družb na forumu smo izvedeli, da je poraba v resnici padla za 20 odstotkov, nekaj zaradi zagona vlaganj v obnovljive vire energije, še bolj pa zaradi krize. Kljub manjši porabi pa se je cena plina v Italiji dvignila za 20 odstotkov, tudi zato, ker plin iz Libije ne teče, dobava iz Alžirije pa se zmanjšuje, ko bi se lahko povečevala. Dodali so, da je Južni tok v Italiji razumljen kot nadomestni plinovod za plinovod iz Ukrajine, in ne kot dodatni vir.

Zgraditi, potem spraševati

Srbija ob tem meni, da Južni tok zagotavlja varnost dobav in konkurenčnost na trgu, kar so vse prednostne vsebine evropske politike. Vsi drugi projekti gredo mimo Srbije. Če bi se zgodile redukcije plina, ki teče prek Ukrajine, bi države z najnižjimi prihodki v Evropi utrpele še dodaten velik udarec. Tudi Republika srbska znotraj BiH je sklenila meddržavni sporazum z Rusijo in sestavila načrt gradnje energetskih objektov, od plinovoda do plinskih elektrarn. Predstavniki Gasresa zato sprašujejo EU, ali ima denar za te projekte, če projekt Južnega toka pade. BiH ima namreč slabo razvito infrastrukturo.

Dirk Buschle iz Energetske skupnosti je opozoril, da ne silijo nobene države, naj se odpove projektu, vendar se je treba držati zakonodaje, kar je tudi v interesu držav. Neuradno pa je za Delo povedal, da imajo nekatere države očitno strategijo zgraditi Južni tok, ko bodo cevi pod zemljo, pa jim bo kdor koli težko rekel, da jih ne smejo uporabljati, niti komisija.

Slovenski meddržavni sporazum z Rusijo je povsem skladen z evropsko zakonodajo, je zagotovil Janez Kopač. To pa ne velja za Bolgarijo, ki je tudi članica EU. Vendar imajo tam, kot smo izvedeli, vsa dovoljenja za gradnjo prve kompresorske postaje od treh, dovoljenja za plinovod pa so pred izdajo. Kar je še pomembneje, denar za plinovod je že nakazan skupni družbi z Gazpromom. Nova vlada napoveduje tožbe zoper podpisnike sporazumov, vendar poznavalci o tem dvomijo.