Večjega daljnovoda od Beričevega do Divače ne bo

Eles je ustavil projekt postavitve močnejšega daljnovoda, saj ga »še ne potrebujemo«.

Objavljeno
31. maj 2017 19.23
lvi*daljnovodi
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Direktor Elesa Aleksander Mervar je že pred plakatno kampanjo civilne iniciative ustavil projekt prehoda 220-kilovoltnega omrežja na 400-kilovoltnega. Iz Elesa so sporočili, da bodo v vseh projektih postavili človeka na prvo mesto in obravnavali vse enakovredno.

V Delu smo že pisali, da je civilna pobuda Zaščitimo otroke pred sevanjem poskušala tudi s plakati preprečiti umeščanje daljnovoda v močno poseljeno območje Vižmarje-Brod in skozi naselja v občini Dobrova-Polhov Gradec. »Postopek priprave državnega prostorskega načrta se ne bo nadaljeval,« pravi Aleksander Mervar.

Od ministrstva za okolje pričakuje temeljito proučitev uteži vrednotenja vplivov na okolje, ki določajo opredelitev najprimernejših tras novih daljnovodov. »Eles ima namreč že dovolj težav z nespametno določitvijo trase daljnovoda Cirkovce–Pince, kjer je približno dva kilometra trase speljane po ozemlju, ki je predmet arbitraže,« pravi Mervar in dodaja, da si prizadevajo, da je v postopkih umeščanja elektroenergetskih objektov v prostor najpomembnejša skrb za človeka.

Poleg tega je tudi nova proučitev fizičnih tranzitnih tokov elektrike pokazala, da tega daljnovoda še ne potrebujemo. »Ravno tako nas ocena preostanka življenjske dobe že postavljenih daljnovodov ne sili v sprejemanje prehitrih odločitev,« poudarja Mervar.

»Glede na omenjeno vlogo Elesa v postopkih sprejemanja državnega prostorskega načrta od javnosti pričakujemo, da se s svojimi pobudami in predlogi obračajo na ministrstvo za okolje in prostor, saj le oni koordinirajo ta postopek,« še pravi Mervar, ki je nenaklonjen gradnji daljnovodov zgolj za tranzit.