Zadnje novosti iz sveta železnic

Sejem Innotrans: predstavila se bodo tudi slovenska podjetja.

Objavljeno
22. september 2014 20.22
Slovenske železnice 15.januarja 2014
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – V nemški prestolnici spet predstavljajo zadnje novosti iz sveta železnic, več kot 2700 razstavljalcev, kot so Bombardier, CSR, GE Transportation, Herrenknecht, Siemens, Solaris, Vianova, Voith Turbo, Vossloh in številni drugi bodo konca tedna zavzeli dvorane in dvorišča berlinske Messe.

Sejem Innotrans letos še poseben poudarek daje tehnološkim rešitvam vožnje po tirih, železniški infrastrukturi, notranji opremi, javnemu prometu in gradnji predorov.

Na sejmu nastopajo tudi nekatera slovenska podjetja. Pri podjetju Tipro izdelujejo računalniške terminale in vhodne enote za različne aplikacije, pri podjetju Elpa proizvajajo protihrupne sisteme in specialna maziva za obvladovanje železniškega zavornega hrupa, obrabe tirnic in koles. Pri Kovisu so specializirani za proizvodnjo visoko kakovostnih kovinskih izdelkov, kot so koluti, zavorne ploščice in nosilci zavorne čeljusti, Iskratel pa je, kot poudarjajo v svoji predstavitvi, eden vodilnih evropskih proizvajalcev in ponudnikov infokomunikacijskih rešitev.

Organizatorji sejma tako v času za strokovno javnost kot tudi za vse druge pričakujejo še več obiskovalcev kot lani, ko si je sejem Innotrans ogledalo več kot 126.000 ljudi iz 140 držav. Prejšnji sejmi Innotrans so že kazali pomembne novosti v železniškem prometu, letošnji pa se dogaja v še posebej zapletenem času za železnice. Vsaj v Nemčiji jim konkurirajo cenejše avtobusne povezave na dolge proge in pri Deutsche Bahn že zmanjšujejo ponudbo nočnih in avtovlakov.

Sejem Innotrans, ki letos še poseben poudarek daje tehnološkim rešitvam vožnje po tirih, železniški infrastrukturi, notranji opremi, javnemu prometu in gradnji predorov, sta obiskala tudi nemški minister za transport in digitalno infrastrukturo Alexander Dobrindt ter evropski komisar za transport Siim Kallas.