Železničarji v trgovini s potniškimi vlaki

SŽ objavile razpis za deset dvopodnih in deset enopodnih elektromotork ter pet enopodnih dizelskih kompozicij.

Objavljeno
01. junij 2017 17.32
A. S.
A. S.

Ljubljana − Slovenske železnice so po dolgih mesecih napovedi končno objavile razpis za nakup 25 novih potniških vlakov z možnostjo nakupa dodatnih petindvajsetih.

SŽ kupujejo deset dvopodnih tričlenskih enonapetostnih elektro-motornih garnitur, deset enopodnih štiričlenskih tronapetostnih elektro-motornih garnitur ter pet enopodnih dizel-elektro motornih garnitur. Javno naročilo je enovito, delitev na sklope ni dopustna, je zapisano v razpisu, kar lahko, dodajmo, povzroči pritožbo že na razpisne pogoje.

Objavo razpisa so na SŽ, ki se kitijo z nazivom največjega slovenskega logističnega podjetja, pospremilo z besedo zgodovinski mejnik. Naložba, brez opcije vredna dobrih 150 milijonov evrov, je največja investicija v vozna sredstva v zgodovini Potniškega prometa SŽ.

Prvi novi vlaki bodo po smeli napovedi SŽ − neupoštevaje običajno dolgost javnega naročanja pri nas − na slovenskih tirih predvidoma konec leta 2018 oziroma v začetku leta 2019. V SŽ napovedujejo še, da bodo do leta 2025 prenovili celoten potniški vozni park.

Časa za oddajo ponudb imajo prodajalci do 4. avgusta, ko bo tudi javno odpiranje. Z dobavo morajo začeti najkasneje 24 mesecev po podpisu pogodbe in dobavo zaključiti najkasneje v roku 36 mesecev. (Računajmo: Tudi če ne bo nobenega zapleta v podobi revizijskega zahtevka do podpisa pogodbe ne bo moglo priti pred letošnjim septembrom. Dobava pa bi se morala torej začeti najkasneje septembra 2019 in končati najkasneje septembra 2020.)