Intel načrtuje novo tovarno na Kitajskem

Ameriški računalniški gigant Intel je napovedal, da bo do sredine leta 2010 zgradil 2,5 milijarde dolarjev vredno tovarno na Kitajskem, v kateri bo proizvajal polprevodniške materiale.

Objavljeno
31. marec 2007 11.48
Intelova ovarna, imenovana Fab 68, bo prva tovrstna Intelova tovarna na Kitajskem in bo v to azijsko državo prinesla napredno ameriško tehnologijo
Peking/Hanoi- Ameriški računalniški gigant Intel je napovedal, da bo do sredine leta 2010 zgradil 2,5 milijarde dolarjev vredno tovarno na Kitajskem, v kateri bo proizvajal polprevodniške materiale. Tovarna, imenovana Fab 68, bo prva tovrstna Intelova tovarna na Kitajskem in bo v to azijsko državo prinesla napredno ameriško tehnologijo.

V začetku naj bi v tovarni, ki jo bodo postavili v kitajskem mestu Dalian, proizvajali nekoliko manj napredne čipe za računalnike, Intel pa ni izključil možnosti, da bi počasi uvajal tudi bolj napredno tehnologijo. "Možnosti za izdelovanje tudi drugih proizvodov so široko odprte, zato bomo pozorno spremljali razvoj trga in nekaterih vladnih politik," je napovedal prvi mož Intela Paul Otellini. V mislih je imel predvsem politiko ZDA. Te izvajajo nadzor nad prodajo potencialno občutljive tehnologije, ki bi se lahko uporabila v vojaške namene.

Gradnja Fab 68 se bo predvidoma začela letos in se zaključila sredi leta 2010. Z novo investicijo bo Intel postal eden največjih tujih investitorjev na Kitajskem. To dejstvo odseva tudi rastočo pomembnost Kitajske kot trga in ne le izvozne baze, ocenjujejo analitiki. Število imetnikov osebnih računalnikov je na Kitajskem namreč še vedno razmeroma majhno, zato je potencial za računalniške proizvajalce toliko večji.

Nov obrat tudi v Vietnamu

Intel je začel tudi z izgradnjo svojega milijardo dolarjev vrednega tovarniškega obrata za sestavljanje in testiranje čipov v Vietnamu. Omenjena naložba je sicer bila najavljena že novembra lani, zdaj pa se je začela dejanska gradnja obrata; končala naj bi se sredi leta 2009. Obrat bo, ko bo deloval, zaposloval 4000 ljudi, obenem pa bo prvi polprevodniški obrat v Vietnamu.