Intereuropa bo prodala delež v Banki Koper

Intereuropa namerava prodati svoj delež v Banki Koper, izkupiček pa preusmeriti v naložbe iz osnovne dejavnosti koncerna.

Objavljeno
21. december 2006 20.37
Koper, 21. decembra (STA) - Nadzorni svet Intereurope je danes sklenil, da bo Intereuropa v prihodnjem letu prodala svoj 10-odstotni delež v Banki Koper in izkupiček preusmerila v naložbe iz osnovne dejavnosti koncerna. Zaradi tega v družbi v 2007 načrtujejo 23,4 milijona evrov dobička iz finančne dejavnosti in čisti dobiček v višini 27,2 milijona evrov. Letos bo čisti dobiček Intereurope po ocenah nadzornikov na ravni načrtovanega, in sicer 8,6 milijona evrov, so po seji sveta sporočili iz koncerna.


Intereuropa bo ob koncu letošnjega leta zabeležila 219 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot lani in v skladu z načrti. Kot so sporočili iz koncerna, so nadzorniki poslovanje Intereurope označili za uspešno. V letu 2007 naj bi se prihodki v primerjavi z letošnjimi povečali za 12 odstotkov na 244 milijonov evrov.

Nadzorni svet se je seznanil s planskim dokumentom koncerna Intereuropa za leto 2007. Nadzorniki pa so tudi sklenili, da bo morala uprava pridobiti predhodno soglasje nadzornega sveta za vse investicije in naložbe, ki skupno presegajo vrednost štiri milijone evrov.

Nadzorni svet je ugotovil, da koncern pospešeno utrjuje svoj položaj srednje velikega logističnega ponudnika v Evropi in vodilnega ponudnika v jugovzhodni Evropi. Letos je izvedel večje število aktivnosti iz strategije razvoja za 2006-2011. Tako je odprl novo podjetje na Kosovem, tečejo aktivnosti za nove logistične zmogljivosti na Hrvaškem in v Srbiji ter za utrditev položaja na ruskem trgu, koncern pa preučuje tudi možnosti za nastope na bolgarskem, romunskem, črnogorskem in albanskem trgu. Intereuropa je v logistično infrastrukturo investirala tudi doma.

Podporo upravi je v sporočilu za javnost izrazil tudi predsednik nadzornega sveta Boštjan Rigler. "S sprejemom planskega dokumenta za leto 2007 je bilo potrjeno zaupanje v dosedanje delo uprave, ki ji je nadzorni svet zaupal nadaljnje uresničevanje strategije razvoja koncerna," je zapisal.