Investitorji se umikajo iz držav v razvoju

Investitorji so v zadnjem tednu iz hitro razvijajočih se gospodarstev, kot so Kitajska, Indija in Brazilija, umaknili več kot sedem milijard dolarjev. Bojijo se namreč, da se bodo morale te države kmalu soočiti z nestabilnostjo.

Objavljeno
07. februar 2011 15.34
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Beg kapitala je po poročanju nemškega Spiegla največji v zadnjih treh letih. Razlog za strah investitorjev je politična situacija na bližnjem vzhodu, rast cene nafte in pregrevanje gospodarstev v razvoju. Obenem se te države soočajo z rastmi cen hrane in surovin. Kitajsko gospodarstvo je na primer v lanskem letu zraslo za 10,3 odstotka, posledica tega pa je bila tudi visoka inflacija, ki je decembra glede na isti mesec v letu 2009 znašala kar 4,6 odstotka. Hrana se je tako podražila kar za 5 odstotkov, kar povzroča težave predvsem revnemu ruralnemu prebivalstvu. To pa povečuje tveganje političnih nemirov v državi.

Borzni indeksi držav v razvoju so tako v prvem mesecu letošnjega leta padli za okoli tri odstotke. V Indija je zabeležila kar 11-odstotni padec delniških trgov, Borza v Šanghaju pa kar 16-odstotnega. Investitorji pa so povečali svoja vlaganja v ZDA, Japonsko in Evropo, kamor so se vlaganja v prejšnjem tednu povečala za 6,6 milijarde dolarjev. To sledi trendu povečanega zanimanja investitorjev za trge razvitih držav, ki traja že od zadnjega četrtletja prejšnjega leta.