Iphone gre na Kitajsko

Apple je s kitajsko družbo China Unicom sklenil večleten dogovor, v skladu s katerim bodo predvidoma v zadnjem letošnjem četrtletju na Kitajskem začeli tržiti Appleove po vsem svetu priljubljene mobilne telefone iphone.

Objavljeno
29. avgust 2009 12.06
iPhone
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Hongkong - Dogovor predstavlja ključni korak iphonea pri vstopanju na kitajski trg, ki je s 650 milijoni uporabnikov mobilnikov največji na svetu. Kitajska je obenem eden zadnjih največjih trgov, kjer iphone še ni v uradni prodaji. Na črnem trgu je sicer mogoče kupiti v tujini kupljene in nato odklenjene iphone.

 

China Unicom, ki je tekmec vodilnemu kitajskemu operaterju China Mobile, je pogajanja z Appleom začel, potem ko je vlada januarja izdala licence za tretjo generacijo mobilne telefonije (3G). S pomočjo iphoneov v prihodnjem letu nameravajo zasesti več kot tretjino kitajskega trga 3G.

 

China Unicom, ki je konec junija imel 140 milijonov mobilnih uporabnikov, sicer upa, da bo z iphoneom privabil predvsem uporabnike višjega razreda. Omenjene mobilnike naj bi prodajal po subvencionirani ceni, ampak z določenimi obvezami za uporabnika.

 

Na to temo se je z Appleom sicer že dlje časa pogovarjala tudi China Mobile, a očitno brez uspeha. China Mobile, ki je konec junija imel 493 milijonov uporabnikov, naj bi zdaj razvijal iphoneu podoben mobilnik, in sicer v sodelovanju z več družbami, med katerimi je tudi kitajski proizvajalec računalnikov Lenovo.