Irsko gospodarstvo naj bi se skrčilo za 7,2 odstotka

Irsko gospodarstvo se bo v letošnjem letu skrčilo za 7,2 odstotka, rasti pa naj bi začelo šele proti koncu leta 2010, medtem ko so cene britanskih stanovanj in trgovina na drobno septembra zabeležile občuten dvig.

Objavljeno
13. oktober 2009 13.44
Dublin, glavno mesto Irske
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Dublin/London - Irsko gospodarstvo se bo v letošnjem letu skrčilo za 7,2 odstotka, rasti pa naj bi začelo šele proti koncu leta 2010, je v svojem najnovejšem četrtletnem poročilu napovedal irski inštitut za ekonomske in socialne raziskave. Julija je sicer napovedoval 7,9-odstotno zmanjšanje bruto domačega proizvoda (BDP). Po ocenah inštituta se bo irsko gospodarstvo, ki ga je močno prizadela svetovna finančna in gospodarska kriza, v letu 2010 na celoletni ravni skrčilo za 1,1 odstotka. Julijska napoved je predvidevala 2,3-odstotni padec.

Inštitut obenem napoveduje, da bo stopnja brezposelnosti na Irskem vrhunec dosegla v letu 2010 pri okrog 15 odstotkih. Prej so napovedovali, da bo stopnja brezposelnosti dosegla 16,1 odstotka.

 

Irska je zdrsnila v recesijo v prvi polovici leta 2008, kot prva članica območja evra. Pred nastopom aktualne svetovne finančne krize je recesijo nazadnje beležila leta 1983, v 90. letih preteklega stoletja pa si je na račun hitre rasti prislužila vzdevek keltski tiger.

V Veliki Britaniji dvig cen stanovanj in maloprodaje

 

Cene britanskih stanovanj in trgovina na drobno so septembra zabeležile občuten dvig, kažeta statistiki britanskega inštituta cenilcev ter britanskega konzorcija trgovcev na drobno.

 

Maloprodaja se je na letni ravni povečala za 4,9 odstotka, brez upoštevanja novoodprtih prodajaln pa za 2,8 odstotka. Ta rezultat je najboljši po januarju 2008 in po mnenju konzorcija daje nekaj upanja pred bližajočo se glavno nakupovalno sezono ob koncu leta.

 

Kazalec glede cen stanovanj, ki ga objavlja britanski inštitut cenilcev, pa je septembra dosegel najvišjo vrednost po maju 2007. Inštitut sicer ob tem opozarja, da cene rastejo zaradi premajhne ponudbe stanovanj, medtem ko je rast števila iskalcev stanovanj postopnejša.