Istrabenz bo sejo nadaljeval v ponedeljek

Istrabenz bi se lahko morebitni prisilni poravnavi ali stečaju po nekaterih informacijah izognil s prodajo bančnih terjatev posebni družbi, tako imenovano SPV, ki bi jo ustanovilo eno od državnih podjetij, najverjetneje Kapitalska družba.

Objavljeno
06. november 2009 21.48
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Nadzorni svet Istrabenza je na današnji seji v Ljubljani obravnaval spremembe načrta finančnega prestrukturiranja, ki sta jih pripravila uprava in prokurist družbe. Sejo so prekinili in jo bodo nadaljevali v ponedeljek.

Spremembe načrta finančnega prestrukturiranja sta pripravila uprava družbe z Bogdanom Topičem na čelu in prokurist Tomaž Berločnik. Vsebina možnih sprememb ni znana, po nekaterih informacijah pa naj bi se Istrabenz po novem zavezal k skrajšanju roka za poplačilo bank s pet na štiri leta, pa tudi k spremembi obrestne mere za dana posojila, s čimer naj bi poskušali zadovoljiti banke upnice. Bankam naj bi v Istrabenzu dali tudi zagotovila, da bi premoženje holdinga, s katerim naj bi se plačevali dolgovi, prodajali transparentno in jih s postopki prodaje sproti seznanjali.

 

Istrabenz bi se lahko morebitni prisilni poravnavi ali stečaju po nekaterih informacijah izognil s prodajo bančnih terjatev posebni družbi, tako imenovano SPV (Special Purpose Vehicle), ki bi jo ustanovilo eno od državnih podjetij, najverjetneje Kapitalska družba.

 

Že dopoldne pa se je na temo sprememb načrta finančnega prestrukturiranja v Ljubljani sestalo 19 bank upnic. Podrobna vsebina sestanka, ki sta se ga udeležila tudi predsednika uprav Petrola in NFD Holdinga, Aleksander Svetelšek in Stane Valant, uradno ni znana. Po nekaterih informacijah pa naj bi Petrol, ki je tretjinski lastnik koprske družbe, v prihodnjem tednu posredoval svoj predlog reševanja Istrabenza.

 

Vnovičen sestanek vseh bank upnic Istrabenza v prihodnjem tednu ni predviden, obstaja pa možnost, da se bodo upnice sestajale v ožjih zasedbah.

 

Kot je znano, si banke skupaj s Petrolom intenzivno prizadevajo za zunajsodno poravnavo. Bodo pa imele težko nalogo v takšen postopek prepričati tri tuje banke, Bawag, Volksbank in Sparkasse, ki so že pred meseci vložile zahtevo za stečaj. Omenjene tri banke skupaj z banko SKB obvladujejo 42 odstotkov vseh terjatev, za uvedbo prisilne poravnave pa je potrebna podpora upnikov z najmanj 60 odstotki terjatev.

 

Istrabenz naj bi sicer v ponedeljek koprskemu sodišču predložil spremembe načrta. Koprsko okrožno sodišče je 9. julija letos izdalo sklep o začetku prisilne poravnave Istrabenza, uprava pa ima možnost v roku štirih mesecev od izdanega sklepa predložiti spremembe načrta finančnega prestrukturiranja.