Istrabenz namerava odkupiti vse delnice Droge Kolinske

Holdinška družba Istrabenz namerava zaradi utrjevanja kontrole podati prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic Droge Kolinske. Ta je trenutno že v 60,29-odstotni lasti Istrabenza.

Objavljeno
16. februar 2007 17.15
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar
Ljubljana/Koper - Holdinška družba Istrabenz namerava zaradi utrjevanja kontrole podati prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic Droge Kolinske. Ta je trenutno že v 60,29-odstotni lasti Istrabenza. Za delnico Droge Kolinske namerava ponuditi 16 evrov, piše v obvestilu o prevzemni nameri, ki ga je v današnjem Delu objavil Istrabenz. Enotni tečaj delnice Droge Kolinske na Ljubljanski borzi je sicer v četrtek znašal 17,53 evra.

Obenem v Istrabenzu pojasnjujejo, da so z dvema imetnikoma delnic družbe Droga Kolinska v sredo sklenili predpogodbi, s katerima sta se ta imetnika zavezala, da bosta v postopku s prevzemno ponudbo na Istrabenz prenesla skupno 2.136.377 delnic ciljne družbe, kar predstavlja 14,85 odstotka vseh delnic Droge Kolinske. Za katera imetnika gre, predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar v obvestilih ne razkriva.

"Pred skupino je zahtevno obdobje, v katerem bo potrebno izpeljati tvegano prestrukturiranje portfelja proizvodnih programov in blagovnih znamk. Slednje je nujno, če želimo zagotoviti dolgoročno uspešnost skupine Droga Kolinska v tekmi z globalnimi korporacijami, kot so Coca Cola, Nestle, Frito Lay, Danone ali Royal Numico," je v sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, zapisal Bavčar. "Realizacija zastavljenih ciljev zahteva sprejem niza odločitev in tveganih poslovnih potez, ki jih ne bo mogoče izvesti, če Istrabenz kot glavni delničar ne prevzame odgovornosti za uspešnost njihove realizacije," je še dodal.

Ponujena prevzemna cena odraža oceno vrednosti družbe na podlagi njenih razvojnih načrtov družbe in tveganosti njihove realizacije. Skladna je tudi z ocenami vrednosti primerljivih podjetij. Trenutna tržna cena - enotni tečaj delnice Droge Kolinske na Ljubljanski borzi je v četrtek znašal 17,53 evra - je rezultat izjemno nizke likvidnosti delnice družbe, še dodajajo v Istrabenzu.

Istrabenz, ki je o svoji nameri že obvestil Drogo Kolinsko, agencijo za trg vrednostnih papirjev in urad za varstvo konkurence, bo prospekt ponudbe za prevzem objavil v roku 30 dni.

Lastniška struktura Droge Kolinske konec oktobra 2006, kot je razvidno na spletni strani družbe, sicer kaže, da so poleg Istrabenza med največjimi lastniki družbe Maksima Holding (12,76 odstotka delnic), Poteza Naložbe (9,99 odstotka) in Bank Austria Creditanstalt (3,36 odstotka).

Kot je znano, je Istrabenz aprila lani objavil ponudbo za prevzem Droge Kolinske, v okviru katere je pridobil 4,61 odstotka ljubljanske družbe. Skupaj s 55,63-odstotnim deležem, ki ga je Istrabenz obvladoval že pred objavo ponudbe, je tako takrat postal lastnik 8.664.099 oz. 60,24 odstotka vseh delnic Droge Kolinske. Ob današnji objavi prevzemne namere za odkup še vseh ostalih delnic ima koprska družba v lasti 8.671.001 delnic oziroma 60,29 odstotka Droge Kolinske.

Tomažin: Istrabenzova poteza je logična

Odločitev Istrabenza, da objavi prevzemno namero za odkup vseh delnic družbe Droge Kolinske, ki jih še nima v lasti, je povsem logičen korak in predstavlja nadaljnje konsolidiranje, je povedal samostojni finančni svetovalec Matej Tomažin. "To pomeni, da pridobi čim večji odstotek, torej čez 75 odstotkov, kar mu omogoča čim večje statutarne spremembe," je povedal.

"Gre samo še za korak naprej v obvladovanju hčerinskih družb oziroma družb pod sabo," je še dodal. Glede prevzemne cene delnice - Istrabenz je napovedal, da bo ponudil 16 evrov za delnico - Tomažin meni, da ne gre za slabo ponudbo. Ocenjuje tudi, da omenjena prevzemna namera ne bi smela občutno vplivati na tečaj delnice. Ta se je v sredo na Ljubljanski borzi sicer znižal za 2,16 odstotka na 17,53 evra.

Uprava Droge Kolinske zadovoljna s sodelovanjem Istrabenza

Uprava Droge Kolinske je zadovoljna s sodelovanjem Istrabenza kot večinskega lastnika v obdobju po zaključeni združitvi. Kot so v družbi danes komentirali objavo namere za odkup vseh delnic Droge Kolinska s strani Istrabenza, pa bo njegova vloga še pomembnejša v prihodnjem obdobju, ki bo zahtevalo prestrukturiranje proizvodnega programa družbe.

V Drogi Kolinska menijo, da je interes največjega lastnika za nadaljnjo konsolidacijo lastništva in povečan nadzor nad ključnimi vzvodi upravljanja družbe in strateškimi poslovnimi odločitvami povezan ravno z zahtevo po prestrukturiranju proizvodnega programa družbe. "Zaradi tega uprava Droge Kolinske napovedani prevzem razume kot logični korak v tem dolgoročnem procesu," so še pojasnili.