Istrabenzovi upniki prijavili terjatve

V roku za zbiranje terjatev, ki se je v skladu s postopkom prisilne poravnave iztekel 10. avgusta, je terjatve do družbe Istrabenz prijavilo okrog 44 upnikov, njihova vrednost pa znaša približno 501 milijon evrov.

Objavljeno
21. avgust 2009 14.12
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Koper - V roku za zbiranje terjatev, ki se je v skladu s postopkom prisilne poravnave iztekel 10. avgusta, je terjatve do družbe Istrabenz prijavilo okrog 44 upnikov, njihova vrednost pa znaša približno 501 milijon evrov, je potrdil prisilni upravitelj družbe Boris Dolamič. Dolamič ima za popis terjatev in izdelavo seznama časa do 10. septembra. "Do 10. septembra bo znano, katere terjatve se bodo v celoti priznale in katere se bodo prerekale," pojasnjuje Dolamič. Seznam bo po njegovih besedah že dokaj natančno nakazoval končno višino priznanih terjatev, čeprav se lahko zgodi, da bo kateri od ugovorov upnikov priznan.

Upniki imajo namreč po objavi seznama, okrožno sodišče v Kopru ga mora objaviti tri dni po prejemu od prisilnega upravitelja, dva tedna časa za vložitev ugovora. Na podlagi zbranih ugovorov bo prisilni upravitelj sestavil nov, dopolnjeni seznam, ki ga bo ponovno posredoval sodišču, nato pa imajo upniki še nekaj možnosti za prerekanja.

Dokončni seznam terjatev naj bi bil po neuradnih informacijah izdelan do konca novembra, o prisilni poravnavi pa naj bi upniki odločali konec leta oziroma v začetku prihodnjega leta. Da bo prisilna poravnava sprejeta, jo mora podpreti 60 odstotkov upnikov.

Kot je znano, ima Istrabenz za več kot 500 milijonov evrov ugotovljenih obveznosti do upnikov. Po Dolamičevih besedah sicer ni nenavadno, da je vrednost v bilancah izkazanih terjatev višja od vrednosti terjatev, ki so jih do 10. avgusta prijavili upniki, saj vsi upniki svojih terjatev ne prijavijo.

Istrabenz je od marca insolventen, 8. julija pa se je s sklepom koprskega sodišča začel postopek prisilne poravnave. Kljub intenzivnim pogajanjem, ki potekajo že več mesecev, 19 bank upnic še ni našlo dogovora glede prostovoljne poravnave.