Ivica Todorić, od cvetličarja do Agrokorja

Ponudnik za nakup 23-odstotnega deleža Mercatorja se je rodil leta 1951. Oče Ante je bil direktor takratnega jugoslovanskega podjetja Agrokombinat in znan poslovni človek.

Objavljeno
14. marec 2011 09.59
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Leta 1971 je bil oče Ante obtožen kraje 6 milijonov nemških mark, ki jih je menda dal hrvaški Matici (hrvaški pomladniki) za nakup orožja, kar je takratna partija razumela kot poskus rušenja svoje oblasti. Zaprli so ga za štiri leta in pol. Pozneje se je izkazalo, da je denar res izginil, a menda ne v Matici. Ker je vedel, da po zaporu ne bo mogel zasesti pomembne politične ali poslovne funkcije, je sinu Ivici, ki je takrat ravno končeval ekonomsko fakulteto, predlagal začetek skupnega posla s cvetjem. Zaradi politike krepitve kmetijstva so bili krediti ugodni, z očetom pa sta postala največja proizvajalca cvetja v nekdanji Jugoslaviji. Poleg tega se je družina ukvarjala tudi s trgovino s sadjem in zelenjavo.

Agrokor

Ivica je leta 1989 registriral podjetje Agrokor, še istega leta pa kupil več kot tričetrtinski delež zadarskega podjetja Sojara. Tri leta pozneje je Agrokor od Zagrebške banke dobil kredit v višini 80 milijonov mark za obnovo državnih blagovnih rezerv s pšenico in koruzo. Te je nameraval kupiti od domačih kmetijskih zadrug. Potem se je izkazalo, da so bile blagovne rezerve napolnjene le 30-odstotno, in sicer s koruzo iz Srbije. Da je bil del denarja (več kot polovica) porabljen nenamensko, je priznal tudi sam. Dve leti zatem je policija podala ovadbo, a sodišče nikoli ni določilo datuma obravnave. Medtem je Todorić kupil podjetja Jamnica, Agroprerada, ustanovil podjetje Lovsko gospodarstvo Moslavina, kupil še oljarno Zvijezda in DIP Turopolje. Leta 1994 – takrat je Agrokor doživel največji razmah – je kupil še pet podjetij, med drugim proizvajalca sladoleda Ledo in trgovsko podjetje Unikonzum, zdaj znano kot eno največjih maloprodajnih trgovskih podjetij Konzum. Danes koncern Agrokor, ki ima v večinski lasti skoraj 50 podjetij, zaposluje okoli 40.000 ljudi, kar lahko pomeni socialno bombo, če bi koncern razpadel, opozarjajo mediji.

Impulzivnost

Znan je po tem, da je evroskeptik in da je muhast. Ko je hrvaški Dukat prodal skoraj 92-odstotni delež francoskemu mlekarju Lactalis, je čez noč umaknil Dukatove izdelke s Konzumovih polic, menda zato, ker o prodaji ni bil obveščen. Pozneje jih je vrnil.

Pod črto

»Težak« je okoli 600 milijonov evrov in po izračunu Forbsa eden najbogatejših Zemljanov glede na velikost države, iz katere prihaja, z lastnim helikopterjem in jahto, vredno 5,5 milijona evrov. Je tudi država v država, pišejo nekateri hrvaški mediji.