Iz teme vodi le sodelovanje podjetij

Energetski strokovnjaki so ugotovili, da je glavni razlog za novembrski električni mrk, ki je prizadel približno petnajst milijonov Evropejcev, pomanjkljivo usklajevanje med podjetji za električno energijo.

Objavljeno
08. februar 2007 21.18
Bruselj - Glavni razlog za novembrski električni mrk, ki je prizadel približno petnajst milijonov Evropejcev, je pomanjkljivo usklajevanje med podjetji za prenos električne energije, ugotavlja skupina evropskih strokovnjakov za elektriko in plin (ERGEG). Nujno je bolj usklajeno ukrepanje na evropski ravni, svarijo strokovnjaki v poročilu o električnem mrku, ki ga je danes v Bruslju predstavila Evropska komisija.

Neustrezen varnostni sistem in slaba komunikacija podjetij kriva za izpad elektrike


ERGEG tako v poročilu potrjuje ugotovitve Združenja za prenos električne energije (UCTE), predstavljene konec januarja. V UCTE so v ločenem poročilu navedli tri temeljne razloge za mrk: neustrezen varnostni sistem podjetja za prenos električne energije E.on, odgovornega za izpad elektrike, slaba komunikacija med podjetji in pomanjkljivo vlaganje v zanesljivost omrežja.

Evropski energetski strokovnjaki v poročilu, pripravljenem na pobudo komisarja za energijo Andrisa Piebalgsa, priporočajo vzpostavitev zavezujočih predpisov za zanesljivo in varno oskrbo z električno energijo ter izboljšanje nadzora. Izboljšati je treba tudi sodelovanje med podjetji za prenos električne energije, poudarjajo v ERGEG.

Dokler strožji in enotnejši predpisi ne bodo uveljavljeni, komisija podjetja za prenos električne energije poziva, naj izboljšajo sodelovanje ter vlaganje v sistem in opremo.

ERGEG je skupina neodvisnih evropskih regulatorjev za elektriko in plin, ki Evropski komisiji svetuje pri energetskih vprašanjih. Njena naloga je pomagati komisiji pri utrjevanju notranjega energetskega trga, torej pri doslednem uveljavljanju direktiv o elektriki in plinu ter uredbe o čezmejni izmenjavi elektrike v državah članicah.