Izola bo za Markovec zahtevala odškodnino

Občina Izola bo od Darsa bodo zahtevali odškodnino za prevoze in odlaganje izkopane zemlje iz predora. Gradbišče naj bi sicer kmalu oživelo.

Objavljeno
21. februar 2011 21.50
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Iz Družbe za avtoceste RS so minuli konec tedna vendarle dosegli dogovor z Alpine Bau in predvidoma prvega marca (ali pa najpozneje prve dni marca) bo delovišče pri vrtanju predora Markovec vsaj na izolski strani oživelo. Dobri novici pa je dodal nekaj slabega priokusa izolski župan Igor Kolenc, ki je na svoji tiskovni konferenci po stotih dnevih vladanja napovedal, da bo izolska občina zahtevala odškodnino za prevoze in odlaganje izkopane zemlje iz predora Markovec na deponijo Šared.

Izolski župan je izjavil, da bo odškodnino za prevoze terjal od Darsa, ki je investitor gradnje predora Markovec. »Izola ni tako bogata, da bi lahko dovoljevala takšne brezplačne posege. Vztrajal bom pri spoštovanju odlokov in predpisov,« je dejal Igor Kolenc. Po njegovih besedah se je prejšnje občinsko vodstvo dogovorilo s CPM Maribor, da je smelo prevažati izkopani material na deponijo pod Šaredom brezplačno.

Toda zdaj so se stvari spremenile in v Izoli pričakujejo plačilo. Zaradi preobremenjevanja cest pričakujejo 1,3 milijona evrov, dodatno pa naj bi za odloženi material na deponiji dobili še 1,8 milijona evrov. Če takšen prevoz materiala plačujejo vsi drugi, naj ga tudi pri gradnji predora med Izolo in Koprom. Kolenc sicer ve, da je Dars popravljal tudi lokalno cesto med Izolo in Kortami, vendar je hotel šele ugotoviti, koliko denarja je Dars namenil za ta dela. Dejal je še, da bodo izkupiček od omenjenega nalaganja zemljine (pričakujejo okoli tri milijone evrov) uporabili za gradnjo dolgo časa načrtovane in obljubljane t. i. slemenske ceste med Jagodjem in Šaredom.

Na Darsu so nam sprva obljubili odgovor, potem pa ugotovili, da bomo morali nanj zaradi šolskih počitnic še malo počakati. Neuradno smo zvedeli, da je deponija last Darsa in da je bilo nekaj dogovorov z občino o ureditvi medsebojnih razmerij. O tem, koliko naj bi posamezni prevozniki plačali občini za preobremenjevanje lokalnih cest, pa naj bi po prvih ugotovitvah bila stvar izvajalca del. Ta je tisti, ki mora občini plačati prevoze.