Izplačila manjša od prvotno potrjenih zneskov

Po podatkih ministrstva za pravosodje je bilo več kot tri četrtine sklepov o nagradah stečajnim upraviteljem po pritožbi na drugi stopnji razveljavljenih oziroma znižanih.

Objavljeno
12. november 2009 10.33
Božena Križnik
Božena Križnik
Ljubljana - Odstopanja pri nagradah stečajnim upraviteljem v času zadnjih zakonodajnih sprememb v resnici niso tako kritična, kot jih poskuša prikazati opozicija. Izplačane nagrade oziroma zneski v pravnomočnih sklepih (izdanih po pritožbi na drugostopno sodišče) so namreč bistveno manjši od zneskov v prvotno izdanih sklepih, objavljenih na Ajpesovih spletnih straneh. Z novimi, popravljenimi podatki je na včerajšnji seji parlamentarnega odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje sklicateljem razprave o tej temi postreglo ministrstvo za pravosodje, odbor, ki je nadaljeval in tudi končal to razpravo, pa ni pritrdil stališčem poslanske skupine SDS.

V poslanski skupini SDS so vztrajali pri oceni, da je bil stari »Šturmov« stečajni zakon dober, spremembe, ki jih je vnesel Aleš Zalar, pa nepotrebne in škodljive, tudi zato, ker se je na ekscesne primere odzval prepočasi in neustrezno. Rezultat je bila po njihovem enormna rast odmerjenih nagrad stečajnem upraviteljem, ki so v mesecu dni pred omejitvijo v pravilniku o tarifi za nagrade stečajnim upraviteljem dosegle milijonske zneske. Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec je pojasnil, da opozicija pri tem operira zgolj s podatki o odmerjenih, ne pa o pravnomočnih oziroma izplačanih zneskih. Kot odgovor so na ministrstvu pripravili nove preglednice, »take, ki odsevajo dejansko stanje«.


Škrlec: »Zoper sklepe, katerih zahtevki so bili res visoki in so jih sodišča prve stopnje potrdila, so bile vložene številne pritožbe. Doslej je bilo rešenih okoli 78 odstotkov primerov, v katerih je sodišče na drugi stopnji razveljavilo prvostopne sklepe in znižalo nagrade stečajnim upraviteljem. Vsi postopki še niso končani, a vpogled v evidence pravnomočnih sklepov pokaže, da so ti zneski bistveno nižji. V nobenem obdobju ne presega 750.000 evrov. Oscilacij ni bilo toliko, kot se prikazuje, predvsem zato, ker je minister pravočasno opozoril, da sodišča prve stopnje očitno sledijo neutemeljenim zahtevkom stečajnih upraviteljev. Zato je pozval k pritožbam, v pritožbenih postopkih pa so sodišča druge stopnje popravila napake sodišč prve stopnje.«

 

Draga sodna pomota

 

Opozicijska SDS, ki je spodbudila razpravo o nagradah stečajnim upraviteljem, pa navaja primera, ki nedvoumno dokazujeta, da so se dogajale (in se očitno še dogajajo) nepravilnosti na tem področju. Kot je povedal predsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in pravosodje Vinko Gorenak (SDS), je zakonodaja eno, realnost pa čisto nekaj drugega. Prvi primer je »prav obupen«: prvostopno sodišče v Krškem je aprila potrdilo sklep o nagradi stečajnemu upravitelju Vidma Krško Branku Ogorevcu v višini 446.451 evrov, pri tem pa »spregledalo«, da je Ogorevc za vodenje tega stečaja že dobil izplačano akontacijo v skoraj enaki višini. Da je praktično dobil dvojno plačilo.

 

Več v današnji tiskani izdaji Dela