Jašovičevo vodenje NLB nezdružljivo s funkcijo v BS

Potem ko je bil Božo Jašovič imenovan za novega prvega moža Nove Ljubljanske banke, v Banki Slovenije poudarjajo, da njegov novi status ni združljiv z zakonom o Banki Slovenije.

Objavljeno
10. september 2009 19.27
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Potem ko je bil član sveta Banke Slovenije Božo Jašovič v sredo imenovan za novega prvega moža Nove Ljubljanske banke (NLB), v Banki Slovenije poudarjajo, da njegov novi status ni združljiv z zakonom o Banki Slovenije. Jašovič tako z 11. septembrom ne more nastopiti funkcije viceguvernerja in člana Sveta Banke Slovenije.

"Njegov novi status ni združljiv z določbami 3. in 5. točke 2. odstavka 38. člena zakona o Banki Slovenije," so povedali v Banki Slovenije.

Omenjeni točki 38. člena zakona navajata, da funkcija člana Sveta Banke Slovenije ni združljiva s članstvom v organih vodenja ali nadzora bank, hranilnic ali drugih gospodarskih družb, zavodov in zadrug ter z drugim delom ali dejavnostmi, ki bi lahko vplivale na njihovo neodvisnost ali bi bile lahko v nasprotju z interesi Banke Slovenije.

To po navedbah Banke Slovenije pomeni, da Jašovič "funkcije viceguvernerja in člana Sveta Banke Slovenije z dnem 11. septembra 2009 ne more nastopiti".

Banka Slovenije bo obvestila predsednika DZ, da je nastopil razlog za predčasno razrešitev Jašoviča z mesta viceguvernerja in člana Sveta Banke Slovenije. Hkrati bo obvestila predsednika republike, da je treba takoj, ko bo DZ sprejel sklep o predčasni razrešitvi Jašoviča, izvesti postopek za imenovanje novega člana Sveta Banke Slovenije, so še navedli.

Jašovič - poklicni član Sveta Banke Slovenije je od septembra 2003, letos pa je dobil nov šestletni mandat za omenjeni položaj - je nadzorni svet NLB v sredo izbral za novega predsednika uprave NLB, petletni mandat pa bo nastopil 1. oktobra. V primeru, da Jašovič ne bo pravočasno pridobil licence Banke Slovenije, je dogovorjeno, da bo krmilo NLB kot vršilec dolžnosti prevzel član uprave Matej Narat.