Je 116 evrov za delnico NLB preveč?

Še vedno ni znano, ali bo pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke poleg države sodelovala tudi KBC. »KBC je vedno poudarjala, da bo o sodelovanju pri dokapitalizaciji razmišljala samo, če bo to pomenilo ustvarjanje nove vrednosti,« so povedali v belgijski banki.

Objavljeno
07. marec 2011 22.28
Damjan Viršek, gospodarstvo
Damjan Viršek, gospodarstvo
Ljubljana – Kljub temu pa nekateri poznavalci ocenjujejo, da je zadržanost KBC (in tudi potencialnih domačih vlagateljev) lahko povezana tudi s ceno delnice. »Zdi se, da je 116 evrov za delnico nekoliko preveč. Mislim, da bi bilo treba bolj upoštevati trenutne razmere na trgu. Številne banke, ki so se že dokapitalizirale in so v boljši kondiciji kot NLB, kotirajo po tržni ceni, ki je celo nižja od njihove knjigovodske,« je povedal dober poznavalec bančništva.

Sogovornik je poudaril, da je dokapitalizacija NLB predvsem odgovornost obeh ključnih delničarjev – države in KBC –, saj se brez njunega jasnega stališča tudi drugi težko odločijo. Položaj, v katerem ni jasnega znamenja, ali bo dokapitalizacija uspela, pa poleg nekaj manjših delničarjev NLB skrbi tudi mednarodne banke, pri katerih si je NLB izposodila denar. »Banka Slovenije je jasno povedala, da pričakuje dokapitalizacijo, Če se kaj zaplete, lahko to vpliva na dojemanje tveganja poslovanja za NLB,« je pojasnil drug sogovornik. Po dostopnih podatkih menda tudi ta krog vlagateljev pritiska na KBC, da bi vendarle sodelovala pri dokapitalizaciji.