Je družba še plačilno sposobna?

Čeprav nekateri ekonomisti in odgovorni politiki v državi vztrajajo pri takojšnjem stečaju Mure, je Zdenko Podlesnik poudaril, da Mure ne bo predlagal za stečaj, dokler ne bo insolventna.

Objavljeno
09. september 2009 21.25
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - »Čeprav nekateri ekonomisti in odgovorni politiki v državi (minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, op. I. G.) vztrajajo pri takojšnjem stečaju Mure, bom kot najodgovornejši v podjetju spoštoval zakon. Mure ne bom predlagal za stečaj, dokler ni insolventna,« je poudaril Zdenko Podlesnik. Tako meni tudi Henrik Peternelj. Dejal je, da Mura po še neuradnih podatkih, ki jih ima, še ni insolventna. Zagotovo pa se bo to zgodilo v kratkem, če ne bo dobila svežega kapitala.

Ker bo podjetje zaradi pomanjkanja dela in dejstva, da bodo delavci pol meseca doma na dopustih in čakanju, bodo septembrski finančni prilivi zelo skromni. »Dejstvo je, da je Mura v tako težkem položaju zaradi dolgotrajnega in neuspešnega iskanja njenega rešitelja. To vemo vsi, ki smo povezani z Muro,« je povedal Henrik Peternelj.

Zaradi lanske izgube in neurejenih razmer od 1. septembra poteka stečajni postopek za Murino hčerinsko družbo Trendline v Nemčiji. Ta je lani, menda zaradi čudnih okoliščin, povezanih z vodenjem družbe, imela rekordnih 2,5 milijona evrov izgube. Maja je skupščina družbe iz krivdnih razlogov razrešila direktorja Mitjo Horvata. Ta je Trendline vodil samostojno od septembra lani, pred tem ga je vodil skupaj z Geradom Hassem. Horvat je bil v podjetju odgovoren za ekonomiko in poslovanje, Hasse za kreacije in prodajo. Po opravljeni drugi reviziji poslovanja Trendline so se lani s poslovanjem družbe začeli ukvarjati tudi policijski preiskovalci.

Člani uprave tudi direktorji hčerinskih družb


V Delu smo že pisali, da je prokurist Zdenko Podlesnik tudi direktor hčerinske družbe Mura Unikat. Takrat nam je Podlesnik pojasnil, da je uprava naprej za direktorja aprila ustanovljene družbe Mura Unikat imenovala Dušana Gomboca, ki je v upravi Mure odgovoren za proizvodnjo in proizvodno kooperacijo. Ker je druga, prav tako na novo ustanovljena družba Mura in Partnerji, pri poslovanju tesno povezana z vsemi partnerji Mure, so se odločili, da Gomboc prevzame njeno vodenje. Podlesnik je zato namesto Gomboca prevzel vodenje hčerinske družbe Mura Unikat. Razlog za to je, kot je pojasnil Podlesnik, večja možnost za pregled nad poslovanjem družbe, ki se ukvarja z obetavnim in donosnim poslom.

Član uprave Jože Ban, ki je pristojen za področje trženja, je tudi direktor hčerinske družbe EHM (Evropska hiša mode). Leon Pekošak je bil do začetka stečajnega postopka štiri mesece direktor hčerinske družbe Trendline, sicer pa je izvršni direktor komerciale Mure. Pekošak ni član uprave, temveč širšega kolegija. Podlesnik nam je včeraj zagotovil, da nihče od omenjenih za dvojno delo ne prejema tudi dvojnega ali dodatnega plačila. »Vsi člani uprave za vse delo, ki ga opravljamo, dobivamo plačo, skladno s pogodbami, ki smo jih podpisali, ko smo prevzeli funkcije,« je pojasnil Podlesnik.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela