Je gospodarska kriza izučila banke?

Z bankrotom četrte največje ameriške banke Lehman Brothers je gospodarska in finančna kriza razkrila svoje globalne razsežnosti. Leto dni po tem se pojavljajo kritike, da se banke po svetu iz krize niso naučile nič.

Objavljeno
15. september 2009 18.23
Da. O.
Da. O.

Washington - Leto dni po bankrotu četrte največje ameriške banke Lehman Brothers prihajajo vedno nova in nova opozorila, da se banke iz nedavne gospodarske in finančne kriza očitno niso naučile nič. Banka se je v bankrotu znašla potem, ko je "pridelala" več milijard dolarjev izgube na nepremičninskem trgu.


Kritikam se je pridružil ameriški predsednik Barack Obama, ki je v svojem govoru opozoril na "zadovoljstvo“, ki se je ponovno vrnilo v bančni sektor. Tudi britanski premier Gordon Brown je opozoril na "nedokončani posel“, ki se nanaša predvsem na spreminjanje načina poslovanja bank.


Naj spomnimo, četrta največja ameriška investicijska banka Lehman Brothers je bankrotirala natančno pred letom dni. Posledice so bile globalne, saj so morale številne centralne banke znotraj posameznih držav pripraviti ustrezne ukrepe, vlade pa so pripravile t .i. stimulacijske pakete, ki naj bi reševali nacionalna gospodarstva pred propadom.


Bankrot banke Lehman Brothers je imel tudi velik psihološki učinek, saj se je med investitorje naselila panika, potem ko so dojeli pravo razsežnost krize.


Sedaj ko se kažejo prvi znaki okrevanja, analitiki opozarjajo, da banke niso sprejele ustreznih ukrepov, ki bi preprečili možnost vnovične krize. Ameriški predsednik Obama je ob tem bančnike posvaril: "Ne bomo se vrnili nazaj v čas nepremišljenega vedenja.“ Zaposlene na Wall Streetu je ob tem pozval k prenovi sistema poslovanja podobno, kot se je to zgodilo po svetovni gospodarski krizi leta 1929.


Drugačnega mnenja pa je podpredsednik Mednarodnega denarnega sklada (IMF) John Lipsky, ki trdi, da so banke uvedle "nekatere bistvene spremembe v načinu poslovanja oziroma so te spremembe tik pred uvedbo.“


Britanski premier Gordon Brown je zatrdil, da bodo na zasedenju ministrov za finance skupine G20 zaključili "nedokončan posel spreminjanja načina dela bank“. Zasedenje skupine G20 bo prihodnji teden, namenjeno pa je prav analizi razmer v svetovnem gospodarstvu.