Jesenske iskre

Opozorila na nevarnosti jesenskih družbenih nemirov se ne zdijo več tako neutemeljena. Še posebno ker v očeh delavcev očitno izgubljajo veljavo tudi sindikati, ki so bili doslej glavni partner v socialnem dialogu.

Objavljeno
21. september 2009 22.57
Maja Grgič
Maja Grgič
Vsi, ki smo se v preteklih dneh spraševali, ali se Gorenje lahko ponovi v še katerem podjetju, smo dobili odgovor že v ponedeljek. Del delavcev Mure je namreč zjutraj, menda na pobudo že upokojenega nekdanjega Muraša(!), začel spontano stavko, ki so se ji pozneje pridružili še drugi zaposleni.

Protest je pravzaprav presenečenje, saj se je zgodil le dober teden po tem, ko je država z deležniki vendarle našla način za ohranitev zdravega jedra Mure in kakšnih tisoč delovnih mest, za druge pa dostop do socialnih nadomestil in odpravnin. Po drugi strani pa so ljudem po več mesecih negotovosti, ob nizkih plačah in zapiranju delovnih mest, zlahka zavrela čustva - vprašanje je le, kdo je zanetil iskro. In zakaj.

Direktor Soda in minister za gospodarstvo sta bila upravičeno zaskrbljena. Proizvodnjo so namreč ustavili tudi v predvidenem zdravem jedru Mura in partnerji in tako ogrozili posel z največjim naročnikom - nemškim Bossom, s tem pa tudi nadaljnji obstoj te družbe. Če že delavci zaradi očitne prevlade čustev nad razumom niso bili zmožni trezne presoje sedanjih razmer in so postavljali nerealne zahteve, bi zrno modrosti pričakovali vsaj od župana Antona Štiheca. Zanimivo je, da k protestom in sprejetju posebnega zakona za Muro ni pozival v času, ko je bila na oblasti njegova stranka (SDS), čeprav je prejšnja vlada imela dokument, ki je že leta 2006 napovedoval stečaj Mure.

Zaradi Gorenja in Mure bi moral biti zaskrbljen tudi premier Borut Pahor. Oba primera kažeta, da so delavci po državi zaradi udarcev krize vse bolj obupani in izgubljajo potrpljenje. Poznavalci opažajo podobno nezadovoljstvo v še nekaterih podjetjih, zato se opozorila na nevarnosti jesenskih družbenih nemirov ne zdijo več tako neutemeljena. Še posebno ker v očeh delavcev očitno izgubljajo veljavo tudi sindikati, ki so bili doslej glavni partner v socialnem dialogu. Če bo odpovedal tudi ta, lahko nastopi moč ulice, ki praviloma prinese več škode kakor koristi.

V sredo je prvi jesenski dan, in utegne se zgoditi, da bo tokratna jesen še zelo iskriva.