Julija v Sloveniji manj turistov

Največ tujih turistov je v Slovenijo prišlo iz Nizozemske.

Objavljeno
25. september 2014 14.02
mpi-Istra
E. R., gospodarstvo, STA
E. R., gospodarstvo, STA
Ljubljana − V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji je bilo julija zabeleženih 441.177 prihodov turistov in skoraj 1,38 milijona njihovih prenočitev, kar na letni ravni predstavlja dvo- oziroma petodstotni padec. Največ prenočitev tujih turistov so ustvarili nizozemski, nemški, italijanski in avstrijski turisti, kažejo podatki statističnega urada.

Število prihodov domačih turistov je julija na letni ravni upadlo za deset odstotkov, njihovih prenočitev pa za osem odstotkov. Število prihodov tujih turistov je bilo odstotek višje, vendar so ustvarili štiri odstotke manj prenočitev.

Tuji turisti so v Sloveniji julija ustvarili 67 odstotkov turističnih prenočitev. Največ turistov je v Slovenijo prišlo iz Nizozemske (11 odstotkov), Nemčije (devet odstotkov) ter Italije, Avstrije in Belgije (iz vsake države po osem odstotkov).

Od turistov s pomembnejših turističnih trgov so v Sloveniji julija več prenočitev ustvarili turisti iz Češke (za štiri odstotke) ter Avstrije (za dva odstotka). Manj prenočitev pa so ustvarili turisti iz Rusije in Nemčije (oboji za 20 odstotkov), iz Nizozemske (za 15 odstotkov), iz Belgije (za devet odstotkov) ter iz Velike Britanije in Italije (za tri odstotke).

Največ turistov ob morju

Največ prenočitev turistov je bilo zabeleženih v obmorskih občinah, in sicer več kot 378.000, kar pa je tri odstotke manj kot v lanskem juliju. Na drugem mestu po številu prenočitev so bile gorske občine, kjer je bilo zabeleženih več kot 376.000 prenočitev, kar je sicer 13 odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

Zdraviliške občine so imele 343.000 prenočitev vseh turistov ali pet odstotkov manj kot julija lani. V občini Ljubljana je bilo zabeleženih skoraj 137.000 prenočitev ali pet odstotkov več kot pred enim letom.

Domači turisti so 52 odstotkov vseh svojih prenočitev ustvarili v občinah Piran, Koper, Brežice, Izola in Moravske Toplice. Tuji turisti pa so 42 odstotkov vseh svojih prenočitev ustvarili v občinah Piran, Ljubljana in Bled.

Največ prenočitev turistov, skoraj 676.000 ali 49 odstotkov, je bilo v hotelih. Sledili so kampi z več kot 312.000 ali 23 odstotki vseh prenočitev ter apartmajska in počitniška naselja s skoraj 86.000 ali šestimi odstotki vseh prenočitev.

V najbolj obiskanih turističnih nastanitvenih objektih je bilo manj prenočitev turistov, in sicer v hotelih za tri odstotke, v zasebnih sobah, apartmajih in hišah za sedem odstotkov, v apartmajskih in počitniških naseljih za devet odstotkov in v kampih za 13 odstotkov.

V prvih sedmih mesecih leta je bilo skoraj 1,88 milijona prihodov turistov, kar je tri odstotke več kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Ti so skupaj ustvarili več kot 5,20 milijona prenočitev ali en odstotek manj kot prejšnje leto v tem obdobju. V prvih sedmih mesecih so domači turisti ustvarili dva odstotka manj prihodov in štiri odstotke manj prenočitev, tuji turisti pa šest odstotkov več prihodov in en odstotek več prenočitev kot julija lani. Tuji turisti so v prvih sedmih mesecih ustvarili več kot 3,20 milijona prenočitev.