Jutri podpis za naftovod

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak bo jutri po pooblastilu vlade in v imenu Slovenije v Zagrebu podpisal deklaracijo o projektu panevropskega naftovoda, ki bo romunsko Konstanco povezal s Trstom.

Objavljeno
02. april 2007 08.00
Minister Andrej Vizjak na tiskovni konferenci po seji vlade
Ljubljana – Poročali smo že, da bo minister za gospodarstvo Andrej Vizjak po pooblastilu vlade in v imenu Slovenije v Zagrebu jutri podpisal deklaracijo o projektu panevropskega naftovoda (Peop), ki bo romunsko Konstanco povezal s Trstom.

Deklaracija sicer ni pravno zavezujoča za Slovenijo – prejšnji memorandum je bil in to je pravzaprav bistvena sprememba –, z njo pa bodo države na tej trasi, torej tudi Slovenija, začele umeščati projekt v prostor v skladu z evropsko zakonodajo. Projekt je vreden od 2,2 do 4,2 milijarde dolarjev.

Naftovod je postal evropski regionalni projekt

V zadnjem mesecu se je odnos slovenske vlade do projekta panevropskega naftovoda (Peop) sicer zelo spremenil. Po nedvoumno odklonilnem stališču do vsebine memoranduma o Peop smo v kratkem času dobili pooblastilo za podpis deklaracije, s katero se naša država pridružuje partnerstvu Romunije, Italije, Hrvaške in Srbije. Naftovod je postal evropski regionalni projekt, zato je načelna politična podpora Slovenije pričakovana že v skladu s pogodbo o energetski listini.

Se je pa ministrstvo za gospodarstvo očitno že pogodilo o ceni slovenskega podpisa na deklaraciji. Unija bo namreč sodelovala pri projektu kot nekakšna opazovalka, evropska komisija pa bo sopodpisnica enega od dveh dokumentov, ki bosta v torek podpisana v Zagrebu – deklaracije o razvoju na področju ogljikovodikov. Zanjo bo, tako kaže, Bruselj »nagradil« Slovenijo s tako imenovanim plinskim forumom kot posvetovalnim telesom za jugovzhodno Evropo (Italija bo dobila naftni forum v Trstu), na temelju deklaracije o naftovodu pa se bodo očitno lahko začela konkretnejša pogajanja o revitalizaciji Nafte Lendava.

Podrobneje o vsem v današnji prilogi Delo FT!