Jutri tehnični pregled HE Blanca

Po tehničnem pregledu energetskega dela in pregledu akumulacijskega bazena prihodnji teden bo hidroelektrarna Blanca, druga v verigi spodnjesavskih hidroelektrarn, v začetku novembra prešla v enoletno poskusno obratovanje.

Objavljeno
22. oktober 2009 10.45
Janoš Zore
Janoš Zore
Blanca - Julija lani je tu v tragičnem spustu po Savi umrlo 13 ljudi. Elektrarno, ki so jo začeli graditi novembra 2005 in bo proizvedla 144 gigavatnih ur električne energije na leto, bodo polno obremenili pet mesecev po načrtovanem roku.

»Prvi agregat smo sinhronizirali z elektroenergetskim omrežjem novembra lani, druga dva marca in aprila. Maja bi bili lahko začeli poskusno obratovanje, a smo morali čakati na končanje del na akumulacijskem bazenu,« je izjavil Bogdan Barbič, direktor podjetja HESS, upravljavca verige petih spodnjesavskih hidroelektrarn.

Zamuda pri neenergetskem delu je deloma nastala zaradi iskanja finančnih virov in čakanja na gradnjo sevniške čistilne naprave in kanalizacije. »Finančna izguba kljub temu ni velika. Proizvedenih bo približno 20.000 kilovatnih ur električne energije manj, kot je bilo načrtovano za letos,« je pojasnil Barbič.

Več v tiskanem Delu.