Jutri znana usoda sodelovanja s Hugom Bossom?

Če na jutrišnjih pogovorih ne bomo dosegli sporazuma o sodelovanju, bo morala tudi Mura in partnerji in še preostale družbe prav takoj v stečaj, je dejal predsednik uprave Bojan Starman.

Objavljeno
01. oktober 2009 15.26
Ivan Gerenčer/Ka.L.
Ivan Gerenčer/Ka.L.
Murska Sobota - Iz Mure so sporočili pričakovano odločitev. Ker so na včerajšnji dan tudi uradno ugotovili, da so družbe Mura d. d. in njene hčerinske družbe Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila in Muralist plačilno nesposobne, zato so za njih pri pristojnem sodišču danes vložili predlog za začetek stečajnega postopka.

Za preostale Murine družbe plačilne nesposobnosti (insolventnosti) niso ugotovili, zato Mura - EHM, M- Energetika, Mura in partnerji, Mura - Unikat in M- AIKS nadaljujejo z rednim poslovanjem.

Starman: Zaposlovali bomo le toliko ljudi, ki jim bomo zagotovili delo in niti enega več

Predsednik Murine uprave Bojan Starman je za današnje predloge sodišču za začetek stečajnih postopkov za matično družbo Mura Proizvodnja oblačil in hčerinske družbe Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila in Muralist povedal: »To, kar smo naredili danes, bi se moralo zgoditi že pred meseci. V družbah, ki smo jih predlagali v stečaj, je zaposlenih 2635 delavcev. V petih družbah, ki nadaljujejo s poslovanjem, je zaposlenih 650 delavcev. Najpomembnejša med njimi je Mura in partnerji, na kateri gradimo bodočnost Nove Mure, Upam, da nam bo uspelo in da bomo za 471 zagotovili delo v nadaljevanju pa s pridobivanjem poslov njihovo število še povečali. Zaposlovali bomo le toliko ljudi, ki jim bomo zagotovili delo in niti enega več.«

»Usoda družbe Mura in partnerji je odvisna od sodelovanja z nemškim podjetjem Hugo Boss, ki je Murin dolgoletni partner, pred dnevi pa je začasno prekinil sodelovanje zaradi neurejenih razmer v kolektivu. Poslovanje Mura in partnerji je v celoti odvisno od sodelovanja s Hugom Bossom, saj bi ji ta zagotavljal kar 90 odstotkov poslov. Če na jutrišnjih pogovorih ne bomo dosegli sporazuma o sodelovanju, bo morala tudi Mura in partnerji in še preostale družbe prav takoj v stečaj. Upam na sklenitev dogovora, saj bo Boss za varnost dobil konkretna zagotovila tudi s strani države,« pravi Starman.

»Finančno prestrukturiranje Mure, ki je zabredla v pregloboko krizo, hkrati pa je po finančni plati poslovala zelo zapleteno, ni bilo izvedljivo. Čudim se, kako je lahko Mura v kratkem času ostala praktično brez naročil in s tem brez dela. Če so bile storjene tudi kakšne nezakonitosti, bo to zagotovo ugotovil stečajni upravitelj in jih prijavil ustreznih organom. Seznanjen sem, da se ti že ukvarjajo z nekaterimi domnevnimi nepravilnostmi v poslovanju Mure,« je še dodal.

Ministrstvo za delo obljublja čimprejšnjo pomoč brezposelnim

Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi po neuradnih informacijah na Zavodu za zaposlovanje pristalo okoli 2500 ljudi. Na centru za socialno delo v Murski Soboti še ne vedo, kdaj bodo začeli izplačevati socialne pomoči, nezadovoljstvo med ljudmi pa narašča. Obljube lastnikov Mure, da bodo delavci, ki so ostali brez zaposlitve, namesto plač 15. oktobra že prejeli socialne pomoči, so se izkazale za veliko laž. Na centru za socialno delo pravijo, da postopki ne bodo nič krajši, navodil za hitre postopke ni, bodo pa od danes do 16. oktobra delali do 18. ure. Nekateri naj bi na prve socialne pomoči čakali celo do 15. novembra.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kjer se, kot so sporočili, zavedajo stiske, v kateri so se ob napovedi stečajnega postopka znašle delavke in delavci v Muri, zagotavlja, da bodo centri za socialno delo, Zavod RS za zaposlovanje ter Jamstveni in preživninski sklad v najkrajšem možnem času zagotovili pravice in njihova izplačila za vse, ki bodo do njih upravičeni.

Tako bodo delavci istočasno s prejemom odpovedi pogodbe o zaposlitvi dobili tudi vse potrebne informacije in vloge za uveljavljanje pravic, kot so pravica do nadomestila za primer brezposelnosti, do izredne denarne socialne pomoči in do poplačila iz jamstvenega sklada, pravijo in dodajajo, da bodo te institucije intenzivno sodelovale, tako da bodo vloge čimprej rešene.

 

Za vse odpuščene delavke in delavce bo v prvem obdobju poskrbljeno s pasivnimi oziroma denarnimi oblikami pomoči, v nadaljevanju pa bodo vključeni tudi v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, dodaja ministrstvo.


Lahovnik in v NFD Holdingu brez komentarja

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je dejal, da ne bo komentiral stečaja Mure, saj je ministrstvo že sredi septembra sporočilo, da se stečaju Mure in večini njenih družb ne bo mogoče izogniti.

Družba NFD Holding, ki je z 18,57-odstotnim lastniškim deležem največja posamična lastnica Mure, o stečaju murskosoboške tekstilne tovarne ni bila obveščena. Zato to odločitev vodstva družbe v NFD Holdingu ne morejo komentirati, so povedali v NFD Holdingu.

Žerjav: Stečaj žal le vprašanje časa


Predsednik SLS Radovan Žerjav globoko obžaluje današnji predlog začetka stečajnih postopkov družbe Mura, o katerem so javnost obvestili iz tega podjetja. »Obžalujem današnji predlog za stečaj Mure, čudi me pa ne, da je do tega prišlo,« je poudaril Žerjav in nadaljeval: »To je bilo žal pač treba pričakovati, glede na dogodke zadnjih mesecev in neukrepanje odgovornih, torej Vlade RS in lastnikov družbe.«