Kad in Sod zahtevata odgovore o prodaji družbe

Po Delu dosegljivih informacijah bodo o prodaji govorili na četrtkovem sestanku med predstavniki Iskraemeca ter vodstvi Kada in Soda - glavna tema bo uresničevanje zavez, ki jih je ob nakupu Iskraemeca leta 2007 sprejel egipčanski kupec.

Objavljeno
04. november 2009 10.45
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec
Ljubljana - Prodaja kranjskega Iskraemeca egipčanskemu podjetju El Sewedy Cables postaja znova aktualna. Po Delu dosegljivih informacijah bodo o prodaji govorili na četrtkovem sestanku med predstavniki Iskraemeca ter vodstvi Kapitalske in Slovenske odškodninske družbe pod taktirko Boruta Jamnika in Tomaža Kuntariča - glavna tema bo uresničevanje zavez, ki jih je ob nakupu Iskraemeca leta 2007 sprejel egipčanski kupec.

Po dosegljivih podatkih je pobudo za sestanek dala Kapitalska (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod), ki je v času prejšnje vlade Iskraemeco prodala egipčanskemu podjetju El Sewedy Cables. Menda tudi zato, ker sedanji vodstvi Kada in Soda nista povsem zadovoljni z uresničevanjem zavez, ki jih je ob nakupu Iskraemeca sprejel egipčanski kupec.

»Kot dober gospodar želimo zaščiti naše pravice in dosledno izvajati določila iz kupo-prodajne pogodbe,« je včeraj informacijo potrdil prvi mož Kapitalske družbe Borut Jamnik. Na vprašanje, ali je egipčanski kupec kršil določila iz kupo-prodajne zaveze, Jamnik ni želel odgovarjati, poudaril pa je, da sta Kad in Sod od uprave Iskraemeca oziroma njegovega egipčanskega lastnika zahtevala dodatna pojasnila o uresničevanju zavez iz kupo-prodajne pogodbe, »ker menimo, da poročila in pojasnila doslej niso bila zadostna«.

Po doslej znanih podatkih (pogodba namreč ni bila nikdar javno razkrita) se je egipčansko podjetje El Sewedy Cables ob nakupu Iskraemeca zavezalo k izpolnjevanju več določil, med drugim o ohranitvi delovnih mest in proizvodnje na Gorenjskem, pa tudi k dodatnim vlaganjem v proizvodnjo v Kranju. Vsebina pogodbe je tudi določilo o penalih, po katerem mora kupec za vsakokratno kršitev pogodbenih določil plačati penale v višini osem odstotkov od kupo-prodajne cene. To po dosegljivih podatkih znese približno tri milijone evrov. Vendar je bilo v preteklosti večkrat mogoče slišati opozorila, tudi iz Iskraemecovega sindikata, da je kupo-prodajna pogodba menda napisana precej ohlapno oziroma da kupcu dopušča veliko maneverskega prostora.

Več v tiskani izdaji Dela.