Kaj je Darja Radić spraševala evropsko komisijo?

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) bo študije in recenzije o zalogah in kurilnosti velenjskega premoga ter o vodenju projekta TEŠ6 obravnaval v prihodnjih dneh. A bolj kot to vznemirja vprašanje, kaj je ministrica za gospodarstvo Darja Radić spraševala v Bruslju.

Objavljeno
02. marec 2011 19.49
Brane Piano, gospodarstvo
Brane Piano, gospodarstvo
Ljubljana, Velenje – V HSE so pojasnili, da bodo ugotovitve po obravnavi študij in recenzij javnosti predstavili v drugi polovici meseca. Medtem pa se postavlja vprašanje, kaj in na podlagi katerih sklepov vlade je gospodarska ministrica Darja Radić te dni spraševala evropsko komisijo, če je, kot pravijo neuradni viri, res prejela pojasnilo, da bi morali slovenski proizvajalci električne energije upoštevati zakon o javnih naročilih.

To namreč v ničemer ne more vplivati na nadaljevanje gradnje nadomestnega bloka v Šoštanju. HSE in TEŠ namreč v skladu s sklepi vlade in veljavno energetsko strategijo nadaljujeta gradnjo šestega bloka, evropski banki investicijo financirata, tolmačenje iz Bruslja, če sploh obstaja, pa lahko pomeni le dvoje. Prvič, da bi morala Slovenija državno elektrogospodarstvo že prej uvrstiti na seznam zavezancev za javno naročanje. Če torej TEŠ na njem ni bil, to ne more ustaviti gradnje. Pomeni lahko le, da mora vlada za prihodnje naložbe elektrarne zavezati k javnemu naročanju. In drugič, dokler evropska komisija v zvezi z načinom izvedbe naročil za Šoštanj ne uvede postopka proti Sloveniji in izda ustreznega sklepa, je tolmačenje o tem lahko za Slovenijo zgolj prijazen, neobvezujoč nasvet.

Velenjski župan in poslanec Bojan Kontič je včeraj o tem dejal, da se Radićeva zelo trudi najti razlog, da bi zaustavila investicijo, ki se že izvaja. Radićeva sicer pravi, da zlaga kocke v interesu razjasnitve vseh okoliščin, povezanih z investicijo v šesti blok. Toda Kontič meni, da njeni motivi niso povezani z željo po strokovni presoji projekta. Menjava vodstva TEŠ za dosego njenega cilja ni zadostovala, temveč je bila le prvi korak do zaustavitve projekta. »Ministričini sodelavci so širili dezinformacije o zalogah in kakovosti premoga iz velenjskega premogovnika. Informacije, ki so poslovna skrivnost, so postale plen politike,« je dejal Kontič. Oceno Radićeve, da bi lahko 1,2 milijarde evrov namenili za nova delovna mesta, pa je označil za traparijo. Pri bloku šoštanjske termoelektrarne namreč ne gre denar iz proračuna, temveč le za poroštvo za najeti kredit. »Tega denarja v žal obubožanem državnem proračunu ni in močno dvomim, da kdaj bo,« je dodal.

V TEŠ in Premogovniku Velenje niso bili pripravljeni komentirati nepotrjenega mnenja evropske komisije o domnevno obveznem javnem naročanju pri gradnji šestega bloka, mogoče je bilo izvedeti le, da če bi bili zavezani k izvedbi naročil po javnem naročanju, bi bili to tudi storili. Trenutno se ukvarjajo z zaključkom revizij in njihovih recenzij, ki jih bodo obravnavali nadzorniki HSE.

Kot smo že poročali, pa je vse bolj jasno, da pregledi niso odkrili posebnih nepravilnosti ne v premogovniku ne v elektrarni. Iz HSE so že pred dvema tednoma sporočili, da je nadzorni svet ob prvi seznanitvi ugotovil, da je študija zalog »potrdila navedbe poročil« premogovnika, ki jih imajo na ministrstvu za gospodarstvo.

Kot je prav tako znano, sta za HSE revizije izdelala DMT Montan Consulting (zaloge in kurilnost premoga) in PWC (storitve in vodenje izbire dobaviteljev za blok 6), dodatno pa so naročili še recenzije revizij. V holdingu so sicer sprva obljubljali, da bodo revizije predstavili v začetku marca, zdaj so to prestavili v drugo polovico meseca. Po naših podatkih pa nadzorni svet nenadoma ni več pretirano zagret, da bi se z njimi sploh še ubadal. Morda prav zato, kot so nam tudi že pred dvema tednoma iz holdinga sporočili, ker da »kaže, da bo študija potrdila navedbe poročil, ki jih je nadzornemu svetu HSE konec leta 2010 posredoval Premogovnik Velenje«.