Kako je krožil in rasel Istrabenz

Kriminalisti poskušajo izvedeti, ali so bili vsi posli zakoniti in tudi, ali so vsi preprodajalci in posredniki za dobičke pri premetavanju delnic državi plačevali davke.

Objavljeno
30. september 2009 23.22
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - Istrabenz je bila idealna družba za takšne ali drugačne špekulacije z delnicami. Vse se je začelo že takrat, ko so nekatere slovenske družbe ob Istrabenzovi prodaji OMV Slovenija avstrijskim partnerjem OMV Austria od njih odkupile četrtinski delež Istrabenza. Tedaj so Gorenje, Aktiva Invest, Pivovarna Laško, Maksima Holding, LHB Frankfurt in FB Investicije za delnice koprskega holdinga Istrabenz plačale po približno 30 evrov za delnico. Pivovarna Laško je pred natanko dvema letoma (1. oktobra) prodala svoj 7,3-odstotni delež glasovalnih pravic Istrabenza s pomočjo družb, ki so očitno zgolj posredovale in statirale v poslu. Delež se je tako na koncu znašel pri skupini NFD. Preprodaje tega so zdaj pod drobnogledom preiskovalcev.

Pivovarna Laško je 11. septembra prodala svojo družbo Plinfin (v njej 7,3-odstotni delež Istrabenzovih delnic) Sportini Bled (za kar je prejela menda le 7500 evrov). Prvega oktobra 2007 pa za 24,9 milijona evrov (kolikor jih je dobila Pivovarna Laško) prodala delnice Istrabenza Microtrustu, katerega lastnik in direktor je bil Nastja Sušinski, ki je bil hkrati tudi direktor Maksime Holding. Preko te je želel Igor Bavčar lastniško prevzeti Istrabenz, vendar zaradi obsežnosti posla tega očitno ni mogel opraviti drugače kot s premetavanjem posameznih deležev Istrabenza. Microtrust je še istega dne prodal delnice Pom Finu (ki je v stoodstotni lasti mariborske družbe Pom Invest (Ivana Vizjaka). Ker je Vizjak že prej imel 14,09-odstotni delež Istrabenza, je z omenjenim nakupom prišel do 21,39-odstotnega deleža, ki ga je decembra 2007 prodal Potezi Naložbe (Vladimirja Drobjaka), ta pa je marca 2008 po 102,5 evra za delnico prodala 24,4-odstotni delež družbam iz skupine NFD (NFD Holding - 14, Maksimi Invest - 5,6, Daimondu - 3,5 in Fin Etolu - 1,3 odstotka).

Veliki dobički pri preprodaji

Microtrust, ki je imel leta 2007 vsega skupaj en milijon evrov prihodkov, je prvega oktobra v enem dnevu s preprodajo Istrabenzovih delnic zaslužil 24,3 milijona evrov. Neuradni viri zatrjujejo, da želijo kiminalisti izvedeti, kako je natančno potekala preprodaja Istrabenzovih delnic in kako so zanje preprodajalci in posredniki, ki so očitno sodelovali v pripravah na menedžerski (Bavčarjev) prevzem, državi plačevali davke. Tudi Pom Invest je s prodajo delnic Potezi Naložbe (po 102,5 evra) ustvaril za približno 35 milijonov evrov dobička, saj je 17-odstotni paket ITBG pred tem kupil po 60 evrov. Neuradni viri, ki seveda niso najbolj zanesljivi, vendar so bili včeraj edini dosegljivi, zatrjujejo, da naj bi šlo pri preprodaji delnic ITBG v času od septembra 2007 do 2008 za okoli 60 milijonov evrov dobička.

Vse, kar morajo preiskovalci izvedeti, je, ali so bili vsi posli zakoniti in ali so prodajalci za dobičke plačali davke. V takih primerih bi se lahko zgodilo, da je katero od transakcij opravilo tudi katero od tujih t. i. off-shore podjetij, pri čemer bi se lahko »spretni« finančniki poskušali izogniti plačilu dajatev državi. Omenjeni približno 24-odstotni delež Istrabenza je zdaj pri skupini NFD, ki se je morala zadolžiti, saj je Igor Bavčar obljubil Stanetu Valantu, da bo do konca leta 2008 delnice odkupil. Seveda se je jeseni lani finančni trg popolnoma sesul in z njim tudi Istrabenz ter vsi povezani špekulativni posli.

Hkrati s tem poslom je Igor Bavčar 4. oktobra 2007 od Poteze Netherlands kupil FB Investicije, ki so bile že od novembra 2006 večinski lastnik Maksime Holding. Ta je zdaj prav tako v postopku prisilne poravnave, ki pa se bo očitno končal s stečajem.

Kriminalisti so se včeraj lotili preiskave tudi v koprskem Istrabenzu, v katerem so zaslišali oba člana uprave Bogdana Topiča in Rudija Grbca, vendar od njiju niso mogli dobiti prav veliko informacij. Bogdan Topič je prišel v Istrabenz šele sredi maja letos, a tudi sicer uprava družbe Istrabenz (vsaj uradno) ni bila seznanjena s posli, ki so jih vodili lastniki oziroma tisti, ki so sodelovali v poslih z nastajajočimi lastniki. Neuradno pa je bilo seveda drugače. Nastja Sušinski, ki je sodeloval v poslih lastninjenja, je brat Kristjana Sušinskega, ki je izvršni direktor za finance v upravi Istrabenza. Med njima so zagotovo krožile »uporabne« informacije, denimo.

Iz četrtkovega Dela.